Култура

ОДГОЂЕНА “ЕВРОПСKА НОЋ МУЗЕЈА”

Међународни дан музеја – 18. мај, са темом “Музеји и једнакост: разноликост и инклузија”, ове године се обиљежава у ванредно тешким условима због пандемије COVID -19, a Међународна мрежа музеја (ICOM) дала je смјернице да се програм манифестације пресели у виртуелни свијет.
Поводом обиљежавања Међународног дана музеја ове године из Народног музеја Црне Горе je најављено да ће виртуелно бити представљени најатрактивнији и најзначајнији експонати који се чувају у овој институцији, као и да ће са таквом праксом наставити и након завршетка мјера предузетих поводом спречавања ширења епидемије.
Традиционална манифестација „Ноћ музеја“, која се у оквиру Међународног дана музеја сваке године обиљежава у суботу која је најближа 18. мају, због актуелне ситуације одгођена је за 14. новембар 2020. године.
“Европска ноћ музеја” се у европским градовима организује већ 15 година под покровитељством Савјета Европе и UNESCO-a, а Црна Гора се придружила 2007. године. Херцегновски Градски музеј „Мирко Kомненовић“ учествује у овој манифестацији од 2017. године, а прошле године је у обиљежавању Међународног дана музеја учествовало је 55 000 музеја из око 150 земаља.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close