ДруштвоТуризам

ODJECI PRIMAVERE: ODLIČNE OCJENE, HUMANOST, ZAJEDNIŠTVO, NOVI PLANOVI I STARI PROBLEMI

Prošlonedeljna fešta PRIMAVERA  osim  predstavljanja  samoniklog bilja sa našeg područja, imala je i  donatorsko-humanitarni karakter, a za liječenje našeg sugrađanina Stevana Obradovića  prikupljeno je  u sklopu donatorskog stola i potom  uplaćeno 600,72 evra  i manji iznos od 80 evra sa humanitarnih izložbi u okviru projekta arTTown koji je takođe organizovalo Udruženje Ruke. Hranu, koja je nakon fešte ostala, aktivisti Društva dobrovoljnih davalaca krvi razdijelili su socijalno ugroženim porodicama u našem gradu.

Organizacijom PRIMAVERE  zaokružen je projekat Udruženja Ruke, Stađunske fešte. Ovi  mini  festivali u svakom godišnjem dobu promovišu tradiciju i kreativnost kroz gastronomiju i stvaralaraštvo. Organizatori inspiraciju nalaze u plodovima sa našeg podneblja: naranči koja je karakteristična za zimu, samoniklom bilju koje raste u proljeće, dok su ljetna tema smokve i grožđe, a u jesen čitav niz voćnih kultura od kojih su mnogi egzotični za furešte.

S obzirom na postignute osnove ciljeve, promociju tradicije, blagodati prekrasne i još zdrave prirode oko nas, zdravih stilova života, zajedničkogt djelovanja, članovi Udruženja Ruke uputili su apel institucijama, organizacijama i građanima Herceg Novog da im pomognu u nalaženju adekvatnog prostora za nastavak djelovanja.

– Naš cilj je da u Herceg Novom otvorimo kreativni centar koji bi služio kao mjesto u kome bi se odvijale: kreativne radionice tradicionalnih i savremenih  tehnika, demonstracije tradicionalnih rukotvornih vještina, predavanja i seminari na rezne teme od umjetnosti i stvaralaštva do ekologije i zdravih stilova života – istakle su Maja Erenji hare Braun i milina Kovačević  iz ovog Udruženja i već najavili  novi susret na skalama pri kraju ljetnog stađuna – uz smokve i grožđe, uz zvaničnike i namjernike.

Spremnost za saradnju iz Udruženja Ruke potvrdiće  i  pridruživanjem  akciji Let’s do it Herceg Novi sa projektom ‘More sve NE trpi’. Plan je da se smeće sakupljeno tokom akcije čišćenja obradi u skulpturu sa ciljem da se na taj način vizuelno predstavi problem zagađenja  planete. Poslije toga održaće se ekološko predavanje za mlađe učesnike. Lokacija je blatna plaža na Igalu i park ispod Titove vile, a novi termin 27. maj (petak) od 9-13 časova.

Bilježimo kao odjek primavere i poruku književnika  Nikole Malovića koji  je rekao da nas ukusi Primavere povezuju sa našim mediteranskim tlom, i uče nas mnogo, u vremenima kada nevidljiva ruka može da stavi ključ u bravu svih super i mega marketa… Ako bi se takvo što dogodilo, žućenica i ostala verdura ne bi prestala da raste!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close