Друштво

ODRŽANA AKADEMIJA “ANTIFAŠIZAM I JUČE I DANAS I SUTRA”

Udruženje  boraca i antifašista CG i Opštinskog odbora Herceg Novi u čast svih onih koji su tokom NOR-a položili živote za oslobođenje Herceg Novog i Crne Gore, sinoć su u Dvorani Park  priredili  svečanu akademiju“ Antifasizam i juče, i danas i sutra“.

-Riječ je o zajedničkoj akademiji svih opština, podsjetio je predsjednik UBNOR-a Branko Božović i dodao da je  planiran i  marš putevima Bokeljske brigade, ali je zbog lošeg vremena on odgođen.  Božović je istakao da su akademiju  spremali Novljani  i posvetili je 75 godišnjici oslobođenja Hereceg Novog  i osnivanja Prve bokeljske udarne brigade,  a za slobodu je poginulo 586 naših sugrađana, o čemu svjedoči spomenik Bezmetković na Savini.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, akademik Zuvdija Hodžić, istakao je da Jugoslaviju nije  niko volio kao što su je voljeli u Crnoj Gori ali su shvatili da Jugoslavije više nema i da je ne mogu braniti pa su se okrenuli Crnoj Gori, njenim interesima.

Za hercegnovske  osnovce organizovan je literarni konkurs na temu „Vječna luča slobode”. Rad učenika devetog razreda Osnovne škole „Dašo Pavičić“ Đorđa  Vlahovica osvojio  je prvu nagradu. Učenici sedmog razreda Osnovne škole “Dašo Pavičić” Mariji Kuznjecovoj pripala je druga nagrada, a treća učenici sedmog razreda Osnovne škole „Orjenski bataljon“, Tari Rašković. Član žirija Miraš Martinović istakao je da su na konkursu stigli rodovi iz sve četiri osnovne škole sa područja Herceg Novog , koje nose imena boraca koji su bili u toj veličanstvenoj koloni:

-Pristiglo je dosta radova i svako je to na svoj način vidio i obradio i oni koji nisu dobili nagradu ne trebaju da se naljute. Odlučivale su nijanse. Vrlo je važno da se ovakvi konkursi raspisuju i to je prilika da se posjetimo na dio naše istorije.  Đorđe, koji je osvojio prvu nagradu, je kroz literarni rad, dao jedan istorijski kontinuitet, od vremna borbe pa Prve bokeljske udarne brigade i doveo do Mjesne muzike Đenovia koja je uzela istrumente u toku rata i otišla sa partizanima, objasnio je Martinović.

 

Đorđe Vlahović je kazao da je pitao djeda i babu i starije o tim događanjima, a potom  sve spojio, skratio i napisao rad. Za osvojeno prvo mjesto dobio je diplomu i knjigu „Kratka istorija Crne Gore“ autora Živka Andrijaševića.

-Nikada nisam učestvovao u ovakvom takmičenju i nagrada mi je podstrek za dalji rad. Nisam očekivao da ću pobijediti, kazao je Vlahović.

 

U programu akademije  učestvovali su horovi Muzičke škole i “Orjenskog bataljona”, omladinska sekcija KUD „Igalo“, recitatorska sekcija Srednje škole „Ivan Goran Kovačić, đaci osnovnih škola koji su pobijedili na konkursu „Vječna luča slobode“ i  KIC Pop Hor, koji je izveo 12 pjesama. Oni su podigli atmosferu u Dvorani “Park”, a publika je sa njima pjevala partiznske pjesme koje su podsjetile na borce NOR-a, a mnoge i na djetinjstvo.

Voditelj programa bio je Dragan Mitov Đurović. Akademiji su prisustvovale brojne zvanice.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close