Друштво

ODRŽANA OBUKA INSTRUKTORA SPORTSKOG RONJENJA I RONILACA NA NITROX GASNE MJEŠAVINE

U organizaciji Nastavne komisije Ronilačkog saveza Crne Gore i Ronilačkog kluba Akvanaut iz Podgorice, od 23. novembra do 8. decembra u Bijeloj održana je obuka  za osposobljavanje instruktora ronjenja i NITROX ronilaca.

Predsjednik Nastavne komisije Vesko Mijajlović je izjavio da ova obuka predstavlja nastavak dosadašnjih višegodišnjih osposobljavanja i usavršavanja iskusnih ronilaca, koja se organizuju u skladu sa međunarodnim standardima i nakon ove uspješno završene obuke crnogorsko ronilaštvo je bogatije za još tri instruktora sportskog ronjenje i deset NITROX ronilaca.

Obuku za instruktora su završili: –  Marija Jabučanin, diplomirani Arheolog iz Ministarstva kulture, Maksim Mandić, rukovodilac Vatrogasne jedinice iz Kotora, i Ranko Račić ronilac iz kompanije Porto Montenegro. Njihovo novostečeno znanje i vještine značajno će doprinijeti, istraživanju, zaštiti i valorizaciji podvodnih kulturnih i drugih dobara, zaštiti i spašavanju na vodama, kao i bogatijoj ponudi u nautičkom turizmu.

Deset ronilaca je završilo obuku za tehničko ronjenje sa NITROX gasnim mješavinama, što će u budućnosti biti veoma važan  ljudski resurs za ronjenje na velikim dubinama sa kojim naša država raspolaže, a samim tim oni su garancija za nova otkrića kulturnog nasleđa pod vodom, njegovu zaštitu i valorizaciju. Među ovim roniocima, obuku je završio i Pedro Decapitani iz Brazila, koji boravi u Crnoj Gori, izjavio je predsjednik Nastavne komisije,

Arheolog, Marija Jabučanin je izjavila da je od 1997. godine u ronjenju, i da ovo znanje i vještine koje je stekla na ovoj i dosadašnjim obukama, za nju  kao arheologa, predstavlja izuzetno značajno iskustvo pod vodom u jednom novom prostoru, koji je za mnoge nedostižan, ali koji je tajanstven i koji omogućava da se dostignu i dotaknu novi i očaravajući horizonti, susreti, i da se osjeti drugačiji život od ovoga na koji smo se navikli, kiji tako privlači da sa sigurnošću mogu reći, da ću mu se stalno vraćati i da ga više nikada neću napustiti.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close