Култура

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE POSVEĆENO VITOMIRU NIKOLIĆU

Književno veče posvećeno pjesniku Vitomiru Vitu Nikoliću održano je kao prvi program Bijeljanskog kulturnog proljeća u organizaciji Kulturne mreže Bijela.

Vesna Samardžić, sekretarka za lokalnu upravu u Opštini Herceg Novi otvarajući manifestaciju, izrazila je veliko poštovanje prema Kulturnoj mreži Bijela koja već nekoliko mjeseci pomaže, okuplja, afirmiše i usmjerava djecu i omladinu Bijele.

-Opština sa posebnom pažnjom i respektom gleda na ovaj događaj. Nadam se da ćemo i u narednim godinama pružati podršku za sve aktivnosti koje su neophodne kako bi se ova manifestacija održala i postala tradicija – istakla je Samardžić.

O drumovanjima i putovanjima pjesnika Vitomira Nikolića, od rodnog Mostara do Podgorice, gdje je preminuo, govorila je koordinatorka programa Vinka Perišić Šarenac .

– On je od rođenja patnik, stradalnik. Ratno je siroče koje će se naći u domu za nezbrinutu djecu. Tako nadaren i talentovan, rano je obolio. Znamo iz njegovih biografskih podataka da je 1945. godine obolio od tuberkuloze. To su bila čudna vremena kada se malo imalo i kad je bolest poprimala oblik pandemije i umiralo se od tuberkuloze. On je svo vrijeme svog života nosio tu bolest, kao što je nosio tugu zbog toga što je sam. Ostao je bez oca, majke i brata. Jelena Lasica, žena kojom se oženio nije mogla da mu nadoknadi sreću – rekla je Vinka Perišić Šarenac.

Dodala je da je njegova poezija  jako emotivna. Oslikava jedno posleratno vrijeme, tugu, ne samo ličnu nego i tugu cijelog vremena koje opisuje.

“Bijeljansko književno proljeće” je prema riječima Igora Simovića, predsjednika skupštine NVO Kulturna mreža Bijela početak pjesničkih druženja i susreta u Bijeloj, i u okviru tog ciklusa najavio večeri posvećene: Miroslavu Antiću i Ljubomiru Rundiću, 21 aprila, odnosno 5. maja.

– Akcenat smo dali na rad sa djecom i omladinom i u okviru Kulturne mreže Bijela imamo formirane sekcije koje rade. Tu su dramska sekcija, folklorna, novinarska, likovna , pjevačko-klapska i muzički bend koji radi pri ovoj kulturnoj mreži. Okupljamo oko 120 članova. Kulturna mreža Bijela je otvorena u saradnji sa Mjesnom zajednicom Bijela. Dugujemo zahvalnost Vojislavu Iliću i Udruženju žena Ruže vjetrova. Zadovoljni smo kako ovo napreduje i nadamo se da ćemo neke stare puteve kulturnog života u Bijeloj, koji je nekada bio bogat revitalizovati, jer znate da su ovdje nekada bile Sunčane skale za djecu i mnogo drugih festivala. Počeli smo sa organizovanjem dječijih svečanosti, prvo za Novu godinu, kasnije za mališane iz Dječijeg doma Mladost. Učestvujemo na humanitarnim priredbama, a sada smo počeli sa Bijeljanskim književnim proljećem za koji planiramo da bude tradicionalna manifestacija – kazao je Simović.

Aljoša Roganović, učenik Muzičke škole iz Herceg Novog odsvirao je na gitari numeru od Paganinija, „Mariju Lizu“ i romansu nepoznatog autora iz 16. vijeka. On je rekao da je korisno to što radi Kulturna mreža Bijela.

-Mora da se digne svijest učenika i adolescenata o tome šta predstavlja kultura našeg naroda – istakao je Roganović.

U okviru književne večeri posvećenoj Vitomiru Vitu Nikoliću nastupilo je KUD Igalo.

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close