Економија

OHRABRUJUĆI REZULTATI U SUZBIJANJU NELEGALNOG RIBOLOVA

U 2019. godini nastavljeni su dobri rezultati u suzbijanju nelegalnog ribolova na crnogorskim vodama, zahvaljujući koordiniranim aktivnostima nadležnih institucija i pojačanim kontrolama koje su pokrenute nakon formiranja Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u svrhu ulova ribe, navode u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kao odgovor u suočavanju sa dugogodišnjim problemima vezanim za nelegalni ribolov i izlov nedozvoljenim alatima, Vlada Crne Gore je u junu 2017. formirala Radnu grupu, u cilju efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija. U sastavu radne grupe su predstavnici Direktorata za ribarstvo MInistarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta, grupe građana “Stop krivolovu” i nevladinih organizacija.

U dosadašnjem periodu pristup koordiniranih i partnerskih aktivnosti institucija i civilnog sektora dao je značajne rezultate u suzbijanju navedenih negalnih aktivnosti, kako na moru, tako i na rijekama i Skadarskom jezeru koje je bilo posebna meta krivolovolovaca.

U cilju efikasnog sprovođenja daljih aktivnosti na tom planu, u Podgorici je danas održan sedmi po redu sastanak Radne grupe.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova su ovom prilikom članovima radne grupe prezentovali izvještaj o sprovedenim aktivnostima u borbi protiv nelegalnog ribolova za prva tri mjeseca 2019. godine.

Prema riječima generalne direktorice Direktorata za ribarstvo Slavice Pavlović, pored obavljenih kontrola na rijekama i moru, poseban akcenat u predhodna tri mjeseca bio je stavljen na Bokokotrski zaliv, odnosno reone Tivatskog i Kotorskog zaliva, gdje su zaplijenjeni kilometri nelegalno postavljenih i neobilježenih ribolovnih alata i opreme i oduzete desetine kilograma nedozvoljeno sakupljenih školjaka.

Pomoćnik direktora Sektora policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević ukazao je na činjenicu da se veliki uspjeh postigao i većim angažovanjem Plovne jedinice MUP-a  i time što kontrolu nelegalnog izlova kao i prometa obavljaju i pripadnici saobraćajne policije.

Veoma značajne akcije u prethodnom periodu sprovedene su od strane ribočuvarske službe JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nacionalni park Skadarsko jezero, gdje je zaplijenjena velika količina nelegalnih ribolovnih plovnih objekata i elektro agregata

Takođe, predsjednik Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore Omar Bašić je izvijestio radnu grupu o rezultatima rada svih Sportsko ribolovnih klubova, korisnika ribljeg fonda, na suzbijanju nelegalnih aktivnosti na rijekama i jezerima.

U cilju nastavka i poboljšanja sprovođenja aktivnosti u borbi protiv nelegalnog ribolova, na sastanku radne grupe se posebno raspravljalo o mjerama koje su dio Akcionog plana odnosno o tome dokle se stiglo u implementaciji tih mjera. Na osnovu iznijetih rezultata, generalni zaključak je da je ova radna grupa svojim djelovanjem opravdala formiranje, da je dosta urađeno, ali da se mora nastaviti još jače sa sprovođenjem svih planiranih mjera.

Predstavnik grupe građana Stop krivolovu  Aleksandar Vuković predložio je da bi u cilju potpunije kontrole i ostalog dijela obale potrebno stacionirati jedno plovilo MUP-a na dobro poznatim kriznim tačkama na obali, te formirati riobočuvarsku službu na moru koja bi pomagala inspekciji, kao što je to slučaj na rijekama i jezerima.

Članovi Radne grupe saglasili su se da je potrebno planirati intenzivniju kampanju podizanja svijesti javnosti, naročito putem medija, u cilju boljeg upoznavanja sa preduzetim aktivnostima i negativnim posledicama po morski i slakovodni ekosistem koje izaziva upotreba eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close