Економија

OHRABRUJUĆI ZAJEDNIČKI REZULTATI U BORBI PROTIV NELEGALNOG RIBOLOVA, NASTAVLJAMO I DALJE ZAJEDNO

Zajedničkim i kooordiniranim aktivnostima nadležnih državnih institucija u saradnji sa civilnim sektorom tokom protekle dvije godine postignuti su ohrabrujući rezultati na suzbijanju nelegalnog ribolova, posebno u borbi protiv upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata, ocijenjeno je na jučerašnjoj konferenciji u Kotoru na kojoj su predstavljeni rezultati.

Ministarstvo poljoprivrede koje je u junu 2017. godine, shodno odluci Vlade, formiralo Radnu grupu za borbu protiv upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, juče je predstavilo konkretne rezultate dvogodišnjih aktivnosti u okviru Radne grupe, kao i dalje planove u pravcu jačanja kontrole i uopšte razvoja sektora ribarstva, saopštavaju iz PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

-Obavljeno je oko 1.000 kontrola nelegalnih ribolovaca i mjesta prodaje kao i mjesta na kojima su postojali operativni podaci o prisustvu eksplozivnih naprava i 20 zajedničkih kontrola na moru inspektora za morsko ribarstvo i pripadnika granične policije. Podnešeno je 170 prekršajnih naloga, 150 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka od strane inspektora za ribarstvo, nadzornika Nacionalnog parka Skadarsko jezero i ribočuvara sportsko rekreativnih klubova, 20 krivičnih prijava, a oduzeto je više desetina kg eksploziva, oko 7 t nelegalno izlovljene ribe, školjaka i prstaca, oko 10 km nelegalnih mreža, na desetine nelegalnih ribolovnih alata i opreme (podvodne puške, vrše, parangali, ronilačkih odijela i slično). Na Skadarskom jezeru privremeno je oduzeto: 27 plovila, 25 vanbrodskih motora, 800 mreža, 10 električnih pretvarača, 20 akumulatora

U sastavu Radne grupe su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalnih parkova, Instituta za biologiju mora, Prirodno – matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Lučke kapetanije, JP Morsko dobro, grupe građana “Stop krivolovu” i nevladinih organizacija. Predstavnici svih ovih institucija i subjekata prisustvovali su konferenciji u Kotoru povodom predstavljanja zajedničkih rezultata.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović ocijenio je da su postignuti rezultati ohrabrujući i čestitao svima na, kako je kazao, ogromnom radu, entuzijazmu, pregalaštvu i na jasno demonstriranoj odgovornosti i pojedinaca u samoj Radnoj grupi i institucija koje su uključene.

On je iskazao stav da ovakva saradnja može da bude dobra formula i pristup i u brojnim drugim izazovima gdje treba biti zajedno. Zajedno sa različitim razmišljanjima, ali sa zajedničkim ciljevima“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Simović se zahvalio i međunarodnim partnerima koji su bili sa Ministarstvom poljoprivrede ne samo na ovom projektu, nego generalno na brojnim realizovanim i aktuelnim projektima za razvoj  sektora ribarstva u Crnoj Gori, navodeći da su to Evropska komisija, Kraljevina Norveške, FAO organizacija, kao i Svjetska banka sa kojom kreće realizacija novog MIDAS 2  projekta u kome je posebna pažnja posvećena sektoru ribarstva.

-Želim da sa svima danas podijelim još jednu važnu poruku – Nastavljamo zajedno. Nastavljamo udruženim snagama i udruženom energijom. Takav pristup nam je potreban jer ima još dosta posla u sektoru ribarstva. Još mnogo posla imamo da bi potpuno eliminisali sve vidove nelegalnog ribolova, mnogo posla da bi naš sektor ribarstva bio konkurentan, mnogo posla da podignemo konkuretnost naših ribara i olakšali im veoma težak i zahtjeva posao“, poručio je Simović dodajući da vjeruje da će sve te izazove rješavati na realan i dinamičan način, odgovorno, istrajno i sa dobrom energijom sa svih pomenutih adresa.

U svrhu kontrole veoma važna je i nabavka termalne kamere koja omogućava nadzor Skadarskog jezera, a koja je nabavljena kroz MIDAS projekat. Takođe, kroz MIDAS je ugovorena nabavka novog broda za ribarske inspektore, vrijednosti više od 500 hiljada eura, u cilju daljeg jačanja inspekcije.

Kao dio MIDAS projekta biće izgradnja tri ribarske luke, koje će biti važne za ribare, ali koje će biti i svojevrsne turističke atrakcije. Naveo je da su već pokrenuti konkretni koraci, najznačajniji po pitanju luke u Ulcinju, Rt Đeran, gdje se raspisan tender za izbor istraživača za lokaciju, te da očekuje da će se iduće godine ući u fazu izgradnje. Definisaće se, kako je dodao, i ribarske luke u Baru i Boki.

Kroz MIDAS i grantovi za ribare

Crnogorski ribri kroz MIDAS projekat imaće na raspolaganju i grantove za unapređenje svog poslovanja. „Razumio sam naše ribare kada su govorili da važna crnogorska njiva je i naše more, da poštuju napore i podršku poljoprivrednicima, ali da sličnu podršku treba kreirati i za njih ribare. I to je dio MIDAS projekta, sada radimo na definisanju procedura za dodjelu te podrške i vjerujem da bi do kraja godine, eventualno početkom iduće, mogli da počnemo a prvim grantovima za ribare.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close