Култура

“OKRET TEATAR” PRVI PUT U HERCEG NOVOM S KLASIČNOM POSTAVKOM “KIR JANJE”

Poslije niza savremenih predstava, ljubitelji pozorišta su sinoć u dvorani „Park“ imali priliku da vide klasični komad  „Kir Janja“, rađen po jednom od najpoznatijih djela Jovana Sterije Popovića, u izvođenju beogradskog „Okret tetatra“. Večeras će isti glumci odigrati „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića.

Priča koja oslikava društvo bez morala i izopačenost ljudskog karaktera razgalila je hercegnovsku publiku, a glumac Marko Nikolić koji tumači glavnu ulogu škrtog starca, je prezadovoljan reakcijom publike i kompletnom atmosferom na prvim gostovanju u našem gradu.

Članovi ansambla su adaptirali i režirali ovu klasičnu predstavu i univerzalnu priču o ljudskoj pohlepi koja preobražava i uništava ljude i ljudskost, što je svevremena i uvijek aktuelna tema.

–  Ovi likovi koje je obradio Sterija su univerzalni i postoje u svakom vremenu i svakom društvu. Mi smo se držali epohe i tog klasičnog pristupa u adaptaciji ovog dela, s tim što smo izvršili neke dramaturške intervencije. Sveli smo tekst na pet aktera i sveli smo trajanje na nekih 65 minuta, što smatramo da je vrlo bitno, pogotovo za mlađu i školsku publiku da bi im držalo pažnju od početka do kraja, objašnjava Nikolić.

„Okret teatar“ čine glumci koji su ostvarili brojne uloge u predstavama poznatih pozorišta, serijama i dječjim programa, a cilj im je da mlađoj publici i djeci školskog uzrasta približe svijet lektire.

– Odabrali smo, da tako kažemo, domaće klasike i verovatno ćemo se držati domaćih klasičnih komedija koje su u programu školske lektire, jer mislimo da je to dobar način da deci i mladim ljudima prosto približimo te tekstove i ta genijalna dela. Inače, svi igramo u nekom pozorištu, a radili smo već zajedno televizijski serijal „Fazoni i fore“, kao i druge serijale. Mi smo zapravo svi „klasići“, odnosno drugari sa iste klase na akademiji, i došli smo na ideju da oformimo trupu i spojimo lepo i korisno; i druženje i da  radimo nešto kvalitetno.

U dvostrukoj ulozi vremešnog trgovca Kir Dime i poniznog sluge je Nikola Krneta, koji kaže da su bili posebno motivisani pred jubilarno izvođenje „Kir Janje“ u Herceg Novom, i najavljuje nova gostovanja.

– Utisci su zaista odlični. Imali smo neku malu pauzu kada je reč o ovoj predstavi, nismo je igrali duži vremenski period, tako da smo se i mi uželeli, publika je bila fantastična i mislim da je predstava bila dobra.  Prije dva dana smo u Bijelom Polju igrali „Sumnjivo lice“, a inače ovo nam je jubilarno 40. izvođenje „Kir Janje“ tako da smo je igrali zaista punog srca. Očekuju nas i nova gostovanja u inostranstvu; ići ćemo uskoro ponovo u Mađarsku – u Budimpeštu, Lorku i Segedin, a poslije Herceg Novog ćemo igrati u Kotoru, a zatim i u Tivtu, podsjetio je Vranešević.

Njegove utiske dijeli i Marija Ćeranić, koja igra Katicu – Kir Janjinu ćerku iz prvog braka i djevojku za udaju.

– Svi smo prezadovoljni. Ovo je naša jubilarna 40. predstava, tako da se nekako posebno i osećamo. Bilo nam je veoma lepo večeras, stekli smo utisak da je i publika baš uživala, tako da smo i mi uživali na sceni.

Koketnu Kir Janjinu mladu ženu Jucu tumači Danijela Tanasković, koja poručuje da gledaoce večeras u predstavi „Sumnjivo lice“ očekuje iznenađenje.

– Radujemo se što će publika u Herceg Novom sada imati priliku da nas vidi u nekim drugim likovima, koji su potpuno različiti, i verujem da će biti iznenađeni. Koliko god da smo se držali tog klasičnog pristupa, u predstavi imamo i projekciju dva kratka filma, tako da mislim da će biti interesantno.

Predstava „Sumnjivo lice“ počinje večeras u 20:30 u dvorani „Park“, a crnogorsku turneju „Okret teatar“ nastavlja sutra u Kotoru i u petak 18. maja u Tivtu, gdje će takođe odigrati jednu od najpoznatijih Nušićevih komedija.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close