ДруштвоКултура

“OPEROSA MONTENEGRO FESTIVAL” TREĆI PUT U HERCEG NOVOM

Od 23. do 27. avgusta će u našem gradu biti održan 11. “Operosa Montenegro festival”, koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kafani.

Umjetnički direktor i osnivač festivala Katerina Hataja je podsjetila da već 11 godina “Operosa” promoviše mlade talente i najavila program festivala, čiji će centralni događaj biti premijera opere “Jolanta” Petra Iljiča Čajkovskog koja je okupila umjetnike iz Italije, Austrije, Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Egipta, Srbije i Bugarske.

– Festival će biti otvoren na tvrđavi Forte mare u srijedu nastupom “Crnogorskih diva” – tri sjajna soprana Olivere Tičević, Marijane Šovran i Milice Milanović zajedno sa gostujućim gudačkim orkestrom “Rocher” iz Srbije. Među uzbudljivim festivalskim dešavanjima su i “Trenutak za klasiku” u starom gradu”, kao i završni gala koncert  sa “Operosa Montenegro orkestrom” čiji su specijalni gosti violinistkinja Basma Edrez iz Egipta i mladi dirigent  Jan Viržba iz Portugalije. Centralni događaj festivala biće crnogorska premijera opere “Jolanta” Petra Iljiča Čajkovskog 25. avgusta na Kanli kuli, poručila je Hataja i naglasila da će u duhu “Operose” i misije da dopru do nove mlade publike kroz projekat “Mladi u operi”, za sve mlađe od 18 godina biti slobodan ulaz na poslednja dva dana festivala – reprizu opere i završni gala koncert. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/08/op-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Hataja je zahvalila na podršci brojnim sponzorima, donatorima i prijateljima, istakavši značaj saradnje sa Opštinom Herceg Novi.

– Veoma nam je dragocjena saradnja sa Opštinom Herceg Novi i Herceg festom na ovom  jedinstvenom crnogorskom operskom festivalu, koji se održava na istorijskim lokacijama kao što su tvrđave Kanli kula, Forte mare i stari grad.

Opština Herceg Novi podržava programe koje smatra kvalitetnim i koji imaju i edukativni karakter, poručila je savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović.

– Naglasila bih da je ovo jedini festival opere u Crnoj Gori i vrlo smo srećni što se treći put organizuje upravo u našem gradu. Veoma bitan segment predstavlja i program “Mladi u operi” koji promoviše učešće mladih u ovakvim projektima, ali promoviše i Herceg Novi kao festivalski grad. Opština Herceg Novi podržava programe koje smatra kvalitetnim i koji se, osim što zabavljaju publiku, trude i da je edukuju. Osim osnovnog muzičkog obrazovanja i Muzičke škole gdje djeca uče o operi, do sada publika u Herceg Novom nije imala priliku da uživa uživo u operi i da uči o njoj. Raduje što se ovaj program iz godine u godinu širi i obuhvata sve veći broj učesnika, kao i publike. Trudimo se da osmislimo i podržimo programe koji se izdvajaju u odnosu na programe u susjednim gradovima kako bi i sadržajem i kvalitetom privukli mještane, stanovnike okolnih gradova i turiste. U tom smislu na ideji i entuzijazmu, kao i na partnerstvu koje smo ostvarili, posebno zahvaljujemo fondaciji “Operosa”, poručila je Vujović uputivši poziv svim ljubiteljima opere i onima koji će to tek postati da u što većem broju isprate festivalske programe. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/08/op.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Dirigent Eraldo Salmeiri, kome je ovo treća produkcija za “Operosu” smatra da je muzika Čajkovskog veoma bliska ukusu publike i samih izvođača.

– Veoma sam srećan što još jednom imam priliku da sarađujem sa ovim festivalom. Mislim da je, poslije Mocarta i Rosinija, muzika Čajkovskog veoma bliska ukusu publike i izvođača, a posao mi umnogome olakšava što imam ovako divne pjevače, koji su svi redom nevjerovatni. Vjerujem da će opera “Jolanta” biti veliki upijeh i da će publika iskreno uživati u divnim glasovima i muzici.

Reditelj Ešli Din prvi put sarađuje sa “Operosom” i zahvalan je što mu je pružena prilika da radi baš operu “Jolanta”, za koju se može reći da je nalik bajci.

– Ovo je priča o princezi koja ne zna da je princeza, koja je slijepa ali ne zna da je slijepa, kroz teme svjetlosti i tame, nevinosti i zabranjene ljubavi. Kombinacija svega toga, činjenice da je ovo poslednja opera Čajkovskog i da će biti izvedena na Kanli kuli znači da stvaramo nešto zaista jedinstveno i predivno što ima univerzalnu privlačnost za publiku.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/08/op2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Konferenciji za novinare su prisustvovali i scenograf, kostimograf, dizajner svjetla, kao i deset operskih pjevača koje će publika imati priliku da vidi i čuje 25. i 26. avgusta na Kanli kuli.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close