ЕПККултура

OPEROSA MONTENEGRO OPERA FESTIVAL – SARADNJA SA MLADIM TALENTIMA I INTERNACIONALNO PRIZNATIM UMJETNICIMA

Drugi Operosa Montenegro Opera Festival biće održan od 17. do 21. avgusta, a publika će imati priliku da prisustvuje programima na tvrđavama Kanli kula i Forte Mare i u Starom gradu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare koja je organizovana u Gradskoj kafani.

Osnivač festivala Katherine Hataja je naglasila da Operosa promoviše mlade talente i da joj je zadovoljstvo da osim sa njima radi sa umjetnicima,  internacionalno priznatim rediteljem, scenografom i dirigentom.
– Operosa festival, koji prvi put traje pet dana doveo je umjetnike iz deset zemalja svijeta. Zahvaljujem se mnogbrojnim sponzorima donatorima i prijateljima na njihovoj podršci, Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji i Herceg Festu, koji su nam omogućili da razvijemo jedinstven crnogorski operski festival u  ovom gradu i na predivnim lokacijama Kanli kula, Forte Mare i u Starom gradu.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/operosa-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Direktorka Operosa fondacije Mia Sretenović istakla je da ovaj festival na najljepši mogući način predstavlja Herceg Novi, i doprinosi promociji kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2021.
– Jako smo ponosni da možemo da pomognemo  promociji kandidature za Evropsku prestonicu kulture, očekujemo najbolje rezultate u oktobru ove godine. Smatramo da je za ovaj grad, za Crnu Goru i ljude koji učetvuju u festivalu jako bitno da promovišemo prelep događaj, a ono  što mi imamo je na svetskom nivou.
Sretenović je najavila i nove projekte koji nas očekuju na ovogodišnjem festivalu.

-Slavimo deset godina postojanja Operose, iz tog razloga imamo kampanju “[email protected]” gde želimo da poslednje dve večeri festivala budu besplatne za sve mlade koji imaju ispod 18 godina, i na taj način ih zainteresujemo da se upoznaju sa klasičnom muzikom i operom. Imamo veoma bogat program, specijalne goste iz Egipta, kvartet “Talasi Nila”, spomenućemo i ansambl “Vox2feel”, baletane, soliste i fanastičan orkestar koji je već tri godine sa nama na festivalu.

Bojana Blagojević, u ime Turističke organizacije zahvalila se organizatorima iskazavši posebno zadovoljstvo što je Herceg Novi domaćin festivala.

Italijansko-austrijski dirigent Eraldo Salmieri, koji deseti put sarađuje sa Operosa festivalom, vjeruje u razvoj ovog projekta u budućnosti.
– Vjerujem da je kvalitet rada koji smo postigli identičan onima koji se dešavaju u Evropi i cijelom svijetu. Mi sarađujemo sa internacionalnim umjetnicima, ali ono na šta smo posebno ponosni je da radimo sa orkestrom iz Crne Gore.
Operski reditelj Paolo Bosisio kazao je da je prvi put u Crnoj Gori, i da postoje tri razloga zbog kojih je srećan što je ovdje i tri razloga zbog čega ovo radi.
– Opera je umjetnost koja nema barijere, i veoma sam srećan što radim sa internacionalnim umetnicima koji dolaze iz Srbije, Crne Gore, Italije, Belgije, Kazahstana, Rumunije. Operosa je mjesto gdje mladi i talentovani umjetnici mogu da nauče dosta toga, da sarađuju sa internacionalnim umetnicima, i mislim da je to jedno veliko iskustvo za njih.
Na press konfenerciji su pristustovali i solisti opere “Pepljuga”, koji su istakli da im je veoma drago što učetvuju u ovom projektu, kao i da očekuju podršku publike na premijeri koja je zakazana za 19. avgust na Kanli kuli.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close