ИздвојеноКултура

OPEROSA MONTENEGRO OPERA FESTIVAL: UMJETNOST NAS ČINI LJUDIMA

Eraldo Salmieri, muzičk direktor i dirigent Operosa Montenegro Opera Festivala koji sutra počinje u našem gradu  poručuje da “publika mora znati da nudimo apsolutno muzičko remek djelo” i da je umjetnost ono što nas čini ljudima.

-Ono što ljudska bića razlikuje od bilo kojeg drugog stvorenja na ovome svijetu jeste sposobnost reflektovanja, interpretacije iskustva i transformacije oblika umjetnosti. Neki od nas, na primjer sjajni kompozitori, učinili su to na način da njihova djela govore svima nama, pokazujući nam odgovore na pitanja koja svi nosimo u sebi, ali na koja ne nalazimo evidentne odgovore u tzv. običnim životima. Umjetnost pobjeđuje tamu i nudi pristup svjetlosti, nadi i istini. Zato sam se odlučio služiti umjetnosti, konkretno muzici. Umjetnost je ono što nas čini ljudima, uvjeren je Salmieri.

Koordinacije u  slučaju orkestra  su prema Salmierovim riječima tehnička potreba, a ne cilj. To je, kako navodi,  instrument koji omogućuje izražavanje i svi  članovi orkestra treba da se osjećaju uključeni u ovaj kreativni proces, dijeleći podjednako tu odgovornost.

– Ne postoji određeni metod susreta sa orkestrom. Orkestar je organizam sa svojim instinktom i svirači samo vrlo brzo razumiju ako ste dobro pripremljeni i imate nešto za prenijeti što je muzički prihvatljivo, nešto što ne bi vidjeli bez vas, nešto iskreno.

Salmieri ističe i da muzičari u orkestru mogu biti  potpuno individualni i ako ne sviraju uvijek glavnu liniju.

-U orkestru naučite da obratite pažnju na ono što vas povezuje sa ostalim sviračima. Harmoniju čini spajanje različitih tonova u određeni muzički jezik. Svi pojedinci postaju cjelina. Kad svirači to shvate, orkestar nauči pravilno svirati, a posao dirigenta je takođe da vodi svirače kroz ovaj postupak. U tom smislu cio orkestar je instrument!

Kao kvalitet u orkestru Operosa Montenegro Salmieri ističe  da je riječ o vrlo mladim, ali već dobro vještim muzičarima.

-Svaki put uživam u njihovom nastojanju da nauče nešto novo i njihovom entuzijazmu. Olakšavaju moj rad i čine me odgovornim za njih. Vrijednost je i stvaranje jasnih i iskrenih umjetničkih pogleda na idealnom mjestu za susretanje sa talentima.

Za ovogodišnji koncert ” San Ljetnje Noći”  na  Kanli Kuli Salmieri kaže da publika mora znati da je to apsolutno muzičko remek djelo.

Ova scenska verzija rijetko se izvodi, a verzija sa novim tekstom prilagođena Šekspirovoj predstavi je svjetska premijera.

Maestro Samieri nakon gostovanja u Herceg Novom u kome najviše kaže voli drevna stabla u starom gradu i planine jer djeluju jednako ozbiljno i ugodno , imaće koncerte u  Gasteigu u Münchenu i Alte Oper u Frankfurtu, a u saradnji sa Pavarotti Foundation u Modeni u oktobru sa Thüringer Philharmoniker, u novembru Pancho Vladigerov Violin Concerto za proslavu 120. godišnjice rođenja, opet u Njemačkoj, zajedno sa Stravinsky’s Firebird i La Valse of Ravel.

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close