ДруштвоИздвојено

OPŠTA BOLNICA KOTOR- USPJEŠAN KORAK U HIRURGIJI

U regionalnoj  Opštoj  bolnici Kotor prvi put u Crnoj Gori izvedena je laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme.  Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti.  Maligni tumor debelog crijeva je najčešča maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima.

Nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu sa prim. dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru. Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je u bržem oporavku pacijenta,  bržem uspostavljanju crijevne funkcije,  kraćoj hospitalizaciji, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima na trbušnom zidu, piše u saopštenju Opšte bolnice  Kotor.

Ranije su, u više navrata,  urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti.

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost. Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close