Друштво

OŠ „ILIJA KIŠIĆ“ – NAJVEĆA LEKCIJA NA SVIJETU

U OŠ „Ilija Kišić“ danas je prvi čas bio posvećen „Najvećoj lekciji na svijetu“, koja se organizuje širom svijeta sa ciljem upoznavanja djece i mladih sa ciljevima održivog razvoja.

Održivi razvoj je dugoročni koncept koji ukazuje na potrebu stvaranja uravnoteženog odnosa između tri naizgled suprostavljena područja koja u budućnosti moraju osigurati ekološku odgovornost, ekonomsku dobit i društvo jednakih mogućnosti, objašnjava pedagoškinja škole Vjera Niković.

-Socijalna komponenta (sloboda, sigurnost, stabilnost, zdravlje, jednaka prava, solidarnost, održanje kulturne različitosti) pojavljuje se, sa sasvim novim izazovima, principima i praksama pravedne raspodjele. Stoga je obrazovanje preduslov za postizanje održivog razvoja, čiji su ciljevi osnova najvećeg razvojnog plana u istoriji po imenu Agenda održivog razvoja do 2030. Riječ je o ambicioznom planu koji su usvojili lideri 193 zemlje članice UN, kojim se predviđa izgradnja boljeg i pravednijeg svijeta u kojem će svako dijete ići u školu, u kojem će glad i siromaštvo biti iskorijenjeni, muškarci i žene imati jednake šanse, globalno zagrijavanje neće ugrožavati našu budućnost, a resursi će se mudro koristiti. Tako prema Konvenciji UN o pravima djeteta, čiji trideseti rođendan se slavi ove godine, djeca imaju pravo da kažu šta misle o stvarima koje ih se tiču, objasnila je Niković.

Kroz  inicijativu obilježavanja „Najveće lekcije na svijetu“ žele podići svijest kako kod učenika, tako i nastavnika o značaju Ciljeva održivog razvoja, objašnjava pedagoškinja Niković.

-Naši osnovci, kroz literarne, likovne, kreativne radionice i sportske aktivnosti, s osvrtom na zdrave stilove života, poručuju: “Mladi sada imaju riječ!“

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close