ДруштвоИздвојено

OSMA REDOVNA SJEDNICA BEZ ODBORNIKA DPS-a

Osma redovna sjednica SO HN sa 17 tačaka dnevnog reda počela je tako što su odbornici DPS napustili salu nakon što je Ranko Konjević pročitao  razloge za takvu odluku. Nakon toga u salu su ušla dva odbornika Novske liste i time obezbjedili  kvorum za zasjedanje.

Odbornik DPS Ranko Konjević u ime Kluba čestitao je Badnji dan i Božić vjernicima koji proslavljaju ovaj veliki praznik i istakao da iz poštovanja prema svima koji danas obilježavaju ovaj veliki hrišćanski praznik , neće  učestvovati u radu ove sjednice

-DPS HN je više puta do sada javno izrazio svoje neslaganje predloženim terminom održavanja skupštine opštine. Kao građanskoj partiji, i partiji koja se zalaže za ljudska prava i slobode, neprihvatljivo nam je da se na današnji datum – Badnji dan za vjernike rimokatoličke vjeroispovjesti, a i sve hrišćane koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru, zakaže održavanje sjednice Skupštine opštine kao najvećeg predstavničkog organa svih građana Herceg Novog. Herceg Novi je oduvijek uvažavao vjerske i nacionalne različitosti. Na tom uvažavanju gajio se i razvijao suživot, međusobno poštovanje, iskren i prijatljski odnos iz koga su se izrodili brakovi, rodbinske i kumovske veze. Sazivanje sjednice na ovaj datum, po našem dubokom uvjerenju, ne ide u prilog vrijednostima stvaranim kroz vjekove. O izuzetno važnim temama koje su predviđene za danjašnju sjednicu, kao što su PUP, rebalans Budžeta, Budžet za 2019. god, izmjenje Statuta i Poslovnika, TO, Strategija za mlade, porez na nepokretnosti, odbornici DPS HN i te kako imaju šta da kažu. Ali, danas ne! Ne iz poštovanja prema svima koji obilježavaju veliki hrišćanski praznik. A bilo je mnogo vremena i prilika da se sjednica zakaže u drugom terminu. Podsjećamo hercegnovsku javnost da je u ovo tek četvrta redovna sjednica skupštine u godini na izmaku. Da su partije na vlasti odgovorno radile, i da su se odgovorno odnosile prema građanima Herceg Novog, imale su dovoljno vremena da zakažu sjednicu ranije i održe više sjednica na kojima vi se svi zajedno bavili ovako važmim temama. Ali, odlučili su da to bude baš danas. Odlučili su iz samo njima znanih razloga da baš danas zakažu sjednicu skupštine ne mareći za istoriju, kulturu, vjeru, toleranciju, jednakost. Tako se ne vodi ovaj grad. Zato odbornici DPS HN neće učestvovati u radu današnje sjednice. Još jednom svim vjernicima koji proslavljaju Badnji dan i Božić želimo dobro zdravlje, mir, sreću i prosperitet, kazao je odbornik Konjević.

Dok su odbornici DPS napuštali  sjednicu, dr Miloš Bigović, predsjednik SO je podsjetio da je prije nekoliko godina, predsjednik države,  upravo na rimokatolički Vaskrs, raspisao izbore.

– Što izlazite u ovom trenutku vam ne služi na čast. Mogli ste bar da  ostanete i saslušate odgovor koji imam da vam dam. Dodaću, da je  takođe na današnji dan, u jednom drugom gradu koaliciona vlast DPS  takođe zakazala SO. Dakle, da biste mnogli da kritikujete nas i naš  rad, morali biste prije svega da pođete od sebe, pa tek onda uputite  odgovarajuću kritiku. Sa indignacijom odbacujem svaku vašu kritiku, posebno onu koja se  odnosi na to da raspirujemo međuvjerske ili bilo kakve druge prilike  koje ne dolikuju Herceg Novom, poručio je Bigović.

On je istakao da je upravo ova vlast, dočekala mošti Sv.Leopolda  Mandića i da se u tome ogleda odnos prema prijateljima, rođacima,  kumovima rimokatoličke vjere.

Predlog rebalansa Budžeta za ovu i Budžet za narednu godinu usvojeni su bez rasprave i bez obrazloženja predlagača, dok je Nataša Musić Potkonjak iz Službe za praćenje usaglašenosti propisa obrazložila predlog odluke  o izmjenama i dopunama odluke o uvođenju poreza na nepokretnosti. I ova tačka dnevnog reda usvojena je jednoglasno.

Predlog Statuta opštine takođe je obrazložila Musić Potkonjak navodeći da se usklađuje  sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi i istakla da odbornici glasajući za Statut glasaju i za nove predloge za grb i zastavu opštine.

U okviru rasprave o predlogu odluke o utvrđivanju lokacije za postavljanje objekta  od opšteg interesa –javne rasvjete  od kružnog toga do kuće Gudelja na Podima, odbornik Demokrata Mirko Džuović predložio da se trasa javne rasvjete produži do skretanja do zaseoka Rusmani –što je  usvojeno jednoglasno. Načelnik za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić obrazložio je predlog odluke o uslovima, načinu, postupku i kriterijumima za sufinansiranje aktivnosti u sportu.

Za raspravu o PUP nisu obezbjeđeni uslovi jer opština nije dobila saglasnost od resornog ministarstva. Predsjednik Skupštine Miloš Bigović kazao je da su Opština, Sekretarijat za planiranje  i Agencija za izradnju i razvoj grada odradili stručno svoj dio posla i da očekuju saglasnost Ministarstva.

-Možda će ona stići i tokom dana. S obzirom da do kraja tekuće godine moramo usvojiti PUP o ovoj tački dnevnog reda, preliminarno najavljujem i vanrednu sjednicu-poručio je predsjednik SO.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close