ДруштвоИздвојено

ОСТОЈИЋ: КОНТРОЛЕ ЋЕ БИТИ ПОЈАЧАНЕ; ДО САДА ПРОЦЕСУИРАНО 9 ЛИЦА У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Сви који буду затечени на улици послије 19 часова и који буду кршили мјере Националног координационог тијела за заразне болести, биће ухапшени и кривично процесуирани, поручили су из  Управе полиције.

Командир саобраћајне полиције ЦБ Херцег Нови Дејан Остојић апелује на грађане да поштују мјере а за све непознанице, поручује, могу да се обрате дежурној служби, НКТ-у и Општинском координационом тијелу:

-Цијенећи озбиљност ситуације позивам грађане Херцег Новог да покажу друштвену одговорност и да дају допринос својим понашањем, да поштују препоруке Института за јавно здравље и наредбе које је донијело Министарство здравља, односно Влада Црне Горе. Када је ријеч о најновијој наредби о забрани кретања, она је јасна. Од наредбе су изузета лица која су неопходна за функционисање локалне самоуправе и друштвене заједнице: здравствени радници, ватрогасци, полиција, комунална инспекција. Током викенда и трајања забране, дефинисано је који правни субјекти могу да се крећу уз потврду послодавца. Провјераваћемо валидност потврде и у случају да уочимо злоупотребу, то ће бити пријављено надлежном судском органу, казао је Остојић.

Центар безбједности ће се стриктно придржавати одредби и наредби да би се спријечило ширење заразних болести, казао је Остојић и појаснио да ће се строго контролисати поштовање времена које грађани имају да изведу своје кућне љубимце у периодима забране кретања.

– Грађани могу кућне љубимце да изведу 60 минута током трајања забране кретања. Обављаће се појачана контрола, комунална полиција ће обилазити интересантна мјеста гдје грађани изводе љубимце, легитимисаће власнике и водиће се рачуна о поштовању времена. Свако кршење наредби подлиже кривичној одговорности, гдје су казне затвора од једне до три година. Предвиђене су и новчане казне.

Службеници ЦБ ХН редовно контролишу и лица која су у самоизолацији. До сада је процеауирано пет особа.

– То је наша приоритетна и свакодневна активност. Имамо константну комуникацију са санитарном инспекцијом. Континуирано контролишемо да ли су та лица физички присутна на пријављеним адресама, уз поштовање здравствених мјера и одржавање социјалне дистанце. Имали смо пет случајева кршења ове мјере гдје су лица спровођена у карантин. Службеници дневно посјете 20-30 људи у самоизолацији, на неке адресе идемо више пута, чак и у току дана, а у случају да је неопходно, контактирамо санитарну инспекцију. Рјешења која су добили, грађани поштују у великој мјери и по овом питању морамо бити задовољни јер је показан значајан степен друштвене одговорности.

Сходно наредби о забрани међуградаког путничког саобраћаја, контролишу излаз и улаз у град.

-Изузета су возила која учествују у промету роба: снабдијевање љековима, комуналне дјелатности, снабдијевање горивом, енергијом, превоз запослених, повратак лица која су боравила ван пребивалишта. Такође, дефинисано је да уколико лица одлазе да помогну старијим лицима на сеоским подручјима и слично, грађани могу да се обрате дежурној служби Центра безбједности Херцег Нови, гдје оставе своје податке, вријеме поласка и повратка, број регистарске ознаке, трасу кретања и уколико је реалан и оправдан захтјев, ми излазимо у сусрет јер је живот грађана изнад свега. Лица која раде у другим општинама а са територије су Херцег Новог, дужни су да имају важећу потврду свог послодавца. Она важи за одлазак и повратак са посла и мора да има назначено радно вријеме.

До сада су поднијели четири кривичне пријаве за кршење забране превоза више од два лица у возилу.

-Ако је ријеч о члановима најужег домаћинства, уже породице, у возилу може да буде више лица иако су они пунољетни, појаснио је Остојић.

Ксако је казао, ЦБ ХН обављаће појачану контролу, биће више припадника на терену а све ради потпуног спровођења наредби и у цуљу заштите здравља како грађана Херцег Новог тако и Црне Горе.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close