ДруштвоКултура

OTVOREN 15. TRG OD KNJIGE: MAGIJA RIJEČI ČINI DA POSTANEMO SLOBODNIJI A NAŠ SVIJET SVRSISHODNIJI

„Magija riječi čini da postanemo slobodniji  a naš svijet učinimo svrsishodnijim“, poručila je sinoć, otvarajući 15. Trg od knjige, na prepunoj Belavisti,  prof dr Sonja Tomović Šundić. Ona je  održala i  predavanje „Njegoš – pjesnik i mislilac“ i  ocijenila da je Njegošev pjesnički opus “inspirisan stvaralačkom imaginacijom koja prevazilazi duh svoga vremena pa postaje vanvremena spona različitih kultura..”

Ovogodišnji sajam koji se odvija pod motom “„Čitanje je življenje još jednog života“ posvećen je obilježavanju jubileja – 170 godina od objavljivanja prvog izdanja “Gorskog vijenca” u Beču, 1847. godine, a na taj datum koji je “važna  tačka u našoj istoriji, a Njegoš “centralna ličnost crnogorske književnosti i kulture”   podsjetio  je i predsjednik  hercegnovske opštine Stevan Katić, pozdravljajući učesnike ove manifestacije, goste, organizatore, publiku uz ocjenu da je  sajam  uvijek „novi uzlet knjiga i čitanja u srcu Herceg Novog“.

Uvažavajući značaj pisane riječi i izdavaštva, ali i posebnu, gotovo magičnu vezu  grada sa književnicima i književnošću, odgovornost nas kao lokalne uprave, kao servisa svih Novljana, je da podrži sve manifestacije koje oplemenjuju i obogaćuju duhovni život čovjeka. Zato smo uz Trg od knjige, i zato ćemo ubuduće nastojati da ga u saradnji sa Gradskom bibliotekom i čitaonicom stalno unapređujemo, kazao je Katić.

Otvaranju „Trga od knjige“ prethodilo je otvaranje izložbe  „Gorski vijenac: reprezentativna izdanja, prevodi i studije“ u čitaonici Gradske biblioteke. Govorila je direktorka Gradske biblioteke Nevenka Mitrović. Prema njenim riječima u ovoj ustanovi posebno su ponosni na original bečkog izdanja “Gorskog vijenca” iz 1874. godine, te tri izdanja bokeljskog izdavača, Knjižare Jova Sekulovića sa predgovorom Marka Cara koja su publikovana 1913.  u Kotoru a zatim u Herceg Novom 1921. i 1922. godine.

Program svečanog otvaranja „Trga od knjige“ zaokružen je recitalom „Gorski vijenac“ koji su izveli glumci Dejan Đonović, Jovana Todorović i Nikola Todorović, kojima je konsultant na pripremi bila književnica i rediteljka Vida Ognjenović.

IZ BESJEDE PROF DR SONJE TOMOVIĆ ŠUNDIĆ: ČITAM, DAKLE POSTOJIM

Čitalac je stvaralac koliko i pisac. On postaje sve više nezamjenljivi arbitar umjetničkog djela. Čitanje je produžetak naših čula, najsavršeniji način da preko najvećih umova čovječanstva saznamo istinu…

U mozaiku svjetske baštine svaka napisana riječ je dragocjeni dio univerzalne biblioteke. To je most među različitim kulturama, brisanje barijere između različitih epoha, minulih civilizacija, prošlosti i budućnosti.

Knjiga je čisti trag duha.Oblik besmrtnosti. Način da izađemo iz horizontale vremena u bezvremenost. Ona je memorija čovječansva u kojoj je pohranjeno sve što je vrijedno u duhovnoj istoriji…

Ako izgubilo kult čitanja uništićemo  kritičku misao, kreativnost  i slobodu…

Čitanje je otpor zaboravu…

Čitamo jer se energijom riječi obnavlja naše izvorno  svejedinstvo, početak i kraj, duhovno zajedništvo čovječanstva.

Mi ni danas nemamo inteligentniju liniju odbrane od čitanja, moć da kroz tekstove, ostajući zagledani u vijekove iza, prodremo u zagonetku ispred. Čitanje je estetski ali i moralni zadatak, mogućnost proširivanja egzistencije za mnogostruke i paralelne svjetove.

Umjetnost je osjećaj a nauka i filozfija razum čovječanstva…

Čitanje je način da proširimo svoje obrazovne horizonte mislima najvećih duhova naše civilizacije, da stvaramo zajednicu prema mjeri čovjeka i čovječnosti.

 

 

 

 

 

VEČERAS NA TRGU OD KNJIGE

Druge sajamske večeri na „Trgu od knjige“ u 21  sat biće  predstavljen roman „Arzamas“ Ivane Dimić, ovogodišnjde dobitnice NIN-ove nagrade. O knjizi će, osim autorke, govoriti književni kritičar Jelena Krsmanović.

U nastavku večeri, Gojko Božović, književni kritičar i urednik IP „Arhipelag“ predstaviće novi roman Klaudija Magrisa „Obustavljen postupak“.

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close