ИздвојеноТуризам

ОТВОРЕНЕ ГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ ЗА ПОСЈЕТИОЦЕ – АВГУСТ БЕЗ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА

Отворене су градске тврђаве Форте маре и Канли кула за индивидуалне и групне посјете. Због епидемије корона вируса оне су доступне туристима три и по мјесеца касније у поређењу са прошлом годином.

Премда у граду биљежимо за 90 одсто слабију посјету него лани, малобројни гости не пропуштају да обиђу древне фортификације. На Канли кули затекли смо двије мање групе гостију из Израела и Француске, који су одушевљени Херцег Новим.

Директорица ЈУК “Херцег Фест” Гордана Поробић Крцуновић подсјећа да су лани Канли кулу и Форте маре отворили 15. априла а обилазак је био могућ до 1. децембра.

Гордана Поробић Крцуновић

-Забиљежили смо за 40 одсто већи приход него претходне године и током цијелог тог периода било је посјетилаца. Ове године немамо програме на тврђавама и то је једини приход који можемо да остваримо – казала је Поробић Крцуновић.

Тврђаве су отворене сваког дана од 10 до 20 часова.

Улазнице за индивидуалне посјете су два, а за групне један еуро. Улаз на тврђаве за све грађане Херцег-Новог је бесплатан.

Почетак августа у Херцег Новом културни и туристички посленици везивали су за Филмски фестивал који је ове године због епидемије корона вируса отказан.

са отварања 32. ФФ ХН МФФ

-Од 1987. године када је одржан први Фестивал филмске режије, фестивал је имао свој континуитет и никада није прекидан. Мијењала се само концепција фестивала, дужина трајања и термини али су увијек били у првој половини августа. Сада нажалост, силом прилика морали смо да откажемо фестивал а за сада још увијек не можемо предвидјети када ће се одржати – казала је Поробић Крцуновић.

Објашњава да је селектор Иван Бакрач направио селекцију играног дугометражног филма која се приказује на отвореној сцени Канли куле као и најбољих филмских остварења у последњој години који се приказују на тврђави Форте маре. Душан Касалица је одрадио селекцију студентског филма, предвиђен је био и пратећи програм, мастер класови уз подршку Филмског центра Црне Горе.

Када ће 34. ФФХН бити одржан зависиће од епидемиолошке ситуације и мјера НКТ.

-Знамо да мјере НКТ прописују присуство 40 особа на отвореном, а с обзиром да Филмски фестивал сваке године угости велики број глумаца, редитеља, чланова жирија, представника медија, као и бројну публику , за нас организаторе би било незахвално да селектујемо ко може да присуствује фестивалу, казала је директорица “Херцег Феста”, објашњавајући зашто је донијета одлука о одгађању фестивала.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close