IzdvojenoTurizam

OTVORENE GRADSKE TVRĐAVE ZA POSJETIOCE – AVGUST BEZ FILMSKOG FESTIVALA

Otvorene su gradske tvrđave Forte mare i Kanli kula za individualne i grupne posjete. Zbog epidemije korona virusa one su dostupne turistima tri i po mjeseca kasnije u poređenju sa prošlom godinom.

Premda u gradu bilježimo za 90 odsto slabiju posjetu nego lani, malobrojni gosti ne propuštaju da obiđu drevne fortifikacije. Na Kanli kuli zatekli smo dvije manje grupe gostiju iz Izraela i Francuske, koji su oduševljeni Herceg Novim.

Direktorica JUK “Herceg Fest” Gordana Porobić Krcunović podsjeća da su lani Kanli kulu i Forte mare otvorili 15. aprila a obilazak je bio moguć do 1. decembra.

Gordana Porobić Krcunović

-Zabilježili smo za 40 odsto veći prihod nego prethodne godine i tokom cijelog tog perioda bilo je posjetilaca. Ove godine nemamo programe na tvrđavama i to je jedini prihod koji možemo da ostvarimo – kazala je Porobić Krcunović.

Tvrđave su otvorene svakog dana od 10 do 20 časova.

Ulaznice za individualne posjete su dva, a za grupne jedan euro. Ulaz na tvrđave za sve građane Herceg-Novog je besplatan.

Početak avgusta u Herceg Novom kulturni i turistički poslenici vezivali su za Filmski festival koji je ove godine zbog epidemije korona virusa otkazan.

sa otvaranja 32. FF HN MFF

-Od 1987. godine kada je održan prvi Festival filmske režije, festival je imao svoj kontinuitet i nikada nije prekidan. Mijenjala se samo koncepcija festivala, dužina trajanja i termini ali su uvijek bili u prvoj polovini avgusta. Sada nažalost, silom prilika morali smo da otkažemo festival a za sada još uvijek ne možemo predvidjeti kada će se održati – kazala je Porobić Krcunović.

Objašnjava da je selektor Ivan Bakrač napravio selekciju igranog dugometražnog filma koja se prikazuje na otvorenoj sceni Kanli kule kao i najboljih filmskih ostvarenja u poslednjoj godini koji se prikazuju na tvrđavi Forte mare. Dušan Kasalica je odradio selekciju studentskog filma, predviđen je bio i prateći program, master klasovi uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Kada će 34. FFHN biti održan zavisiće od epidemiološke situacije i mjera NKT.

-Znamo da mjere NKT propisuju prisustvo 40 osoba na otvorenom, a s obzirom da Filmski festival svake godine ugosti veliki broj glumaca, reditelja, članova žirija, predstavnika medija, kao i brojnu publiku , za nas organizatore bi bilo nezahvalno da selektujemo ko može da prisustvuje festivalu, kazala je direktorica “Herceg Festa”, objašnjavajući zašto je donijeta odluka o odgađanju festivala.

Tags

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close