Туризам

OVE GODINE MANJE ČARTERA U GRADSKOJ LUCI

Nautičku sezonu u Gradskoj luci na Škveru u drugoj polovini jula karakteriše slabija popunjenost vezova, ali  direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina očekuje da će  do kraja septembra imati bolje poslovne rezultate. Smatra ipak da je teško dostići prošlogodišnji bilans jer je 2018. bila rekordna po broju plovila koji su koristili usluge luke.

– U aprilu i maju  bila je dobra posjećenost, u junu je zabilježen pad za par procenata, dok je prva polovina jula na prošlogodišnjem nivou. Od polovine jula do sada ne možemo da kažemo da imamo konstatno dobru popunjenost, ali sačekaćemo avgust i septembar koji su udarni mjeseci u nautičkom turizmu kako bi imali potpunu sliku. Ostali smo na žalost bez nekih dešavanja od prošle godine, kao i bez starih klijenata ali očekujemo da ova sezona neće za nas biti nezadovoljovajuća-rekao je Ukropina.

Objašnjava da je ove godine manje čartera u luci i da nemaju klijente koji su ostajali dva,  tri mjeseca.

-Potpuno je razumljivo jer su se preselili u novu marinu Lazure u Meljinama.Mi jesmo jeftiniji što se tiče dnevnog veza, ali smo ograničeni njihovim brojem i ne možemo da ponudimo povoljnosti kao veće marine. Smatram da nas marina Portonovi ne može ugroziti jer su oni segment za visoko platežnu klijentelu –rekao je Ukropina.

Navodi da s druge  strane imaju povećanje turističkih brodova i turskih buleta.

-Svakodnevno u Luci  pristaje devet turističkih brodova koji dovode goste sa Crnogorskog primorja koji obilaze Bokokotorski zaliv. Kroz gradsku luku dnevno prođe oko 1300 turista koji se par sati zadržavaju u Herceg Novom. To daje jednu živost luci, turisti obilaze stari grad, tvrđave, muzej a svakako je dobra reklama za grad jer se jedan broj odluči da izabere kasnije Herceg Novi za odmor-kazao je Ukropina.

Očekuje da će uskoro Agencija na kvalitetan način riješiti pitanje korišćenja gradske luke, odnosno akvatorijuma Škver jer je pokrenuta procedura za dobijanje koncesije na 12 godina.

-Grad Herceg Novi  će nadam se na taj način na adekvatan način po prvi put gospodariti akvatorijumom Luke Škver. Kada jedan pravni subjekt gospodari određnim prostorom može da pravi uređeni siistem. Lokalna uprava taj resurs nije godinama koristila na kvalitetan način. Sada bi se otvorila priča o mogućim ulaganjima i valorizaciji luke i da taj uređeni sistem daje benefite i lokalnom stanovništvu i gradu-ocijenio je direktor Luke.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close