Друштво

PANEL DISKUSIJA O UNAPRIJEĐENJU KVALITETA ŽIVOTA LGBT OSOBA

U Velikoj sali Skupštine Opštine Herceg Novi danas je održana panel diskusija na temu „Doprinos unaprijeđenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, u organizaciji NVO Juventas i Queer Montenegro, a uz podršku Minstarstva za ljudska i manjinska prava.

Cilj ove, četvrte panel diskusije je doprinos implementaciji pravnog i strateškog okvira u oblasti ljudskih prava LGBT osoba. Panel diskusije predstavljaju dio Akcionog plana implementacije Strategije za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori za ovu godinu.

-Strategija se, prije svega, rukovodi principom da su seksualna orijentacija i rodni identitet dio ličnosti svakog čovjeka i da ne smiju ni u kom slučaju biti osnov za bilo kakvu diskirminaciju. Strategija želi uspostaviti drugačiji odnos crnogorske javnosti prema LGBT osobama, odnosno uspostaviti ravnopravni status i eliminisati predrasude koje su karakteristične za tradicionalna društva kao što je naše – kazala je generalna direktorica Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu ljudskih prava Blanka Radošević Marović.

Do sada je potpisano 12 memoranduma sa isto toliko opština među kojima je i naša opština čiji su predstavnici potpisali memorandum prošle godine.

Prema riječima izvršnog direktora NVO Queer Montenegro Danijela Kalezića, u okviru ovog projekta predviđen je i konkurs namijenjen nevladinim organizacijama, za podršku malim projektima koji su usmjereni na promociju i zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close