ДруштвоИздвојено

PARASTOS ŽRTVAMA LOGORA JASENOVAC U MANASTIRU SAVINA – ZABORAV BI BIO JOŠ JEDNO UBISTVO

Liturgijom u manastiru Savina i polaganjem cvijeća na spomenik žrtvama stradalim u logoru Jasenovac koji je podignut kod ovog manastira  obiježen je 22. april , dan  kada je  1945 godine oko 600 logoraša  pokušalo proboj iz logora a uspjelo je da se spasi samo njih 96. Otac Makarije koji je služio liturgiju poručio je  da se zločin u Jasenovcu i Donjoj Gradini ne smije zaboraviti jer zaborav i nepravda još su jedno ubistvo a ljudska pravda nikada nije apsolutna pravda, Bog je jedini sudija.

-Ljubav bez pravde je osakaćena a pravda bez ljubavi je surova.A sa ljubavi i sa pravdom dolazi se do prave istine. Zato je potrebno da se sećamo naših postradalih i nije slučajno podignut ovaj spomenik u Savinskoj dubravi kod našeg drevnog manastira. Manastir Savina je tu. Prolaze vijekovi, prolaze ljudi, prolaze ratovi a on stoji i svjedoči.Zato je i ovaj spomenik Božjom promisli došao ovdje da svjedoči. onima koji su dobre volje za dobro ali i onima koji su spremni na zlo – da na tako nešto ne bi ni pomislili da ponove . Zato  kada se klanjamo sjenima tih pobjenih ljudi pomolimo se Bogu da poznamo njega ali i istinu: kako oprostiti, kako voljeti čovjeka i kako mrziti zlo i one koji su spremni na zlo, rekao je otac Makarije.

U ime organizatora o  srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama u  najmostruoznijem logoru na Balkanu govorila je Olivera Doklestić, predsjednica hercegnovskog  SKPD „Prosvjeta”.

-Od  nestalih u Jasenovcu, danas nam nedostaju milion nadanja, milion onih koji nijesu dobili pravo da se rode. Potomaka rodbine tih pobjenih ima danas među Novljanima, a 73 godine od rasformiranja tog „pakla“ sjetimo se tog najvećeg genocida u kojem nijesu učestvovali Njemci i okrenimo se budućnosti jer nema napretka s mržnjom u mislima. Ma koliko bili bogati novcem, svako koga vodi mržnja, samo je ubogi siromah, koji živi u ognju samouništenja , rekla je  Dolestić.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close