Друштво

PARK BOKA OSTAJE BEZ AUTENTIČNIH VRSTA I DALJE O FONTANI BRINE MIFTO COKOVIĆ

Jedna od kultnih i najstarijih parkovskih površina bivšeg hotela Boka, dan za danom ostaje bez palmi, koje su bile prepoznatljivi dekor nekadašnje nadaleko poznate, botaničke bašte Jadrana.  Premda je ovaj park u vlasništvu kompanije Vektra Boka, kompletno održavanje preuzeli su Opština i komunalna preduzeća. O fontani uz hercegnovski Vodovod, svakodnevno brine penzioner Mifto Coković.

Cjelokupan park je formiran na relativno strmom terenu i stoga je pravljen terasasto, u baroknom stilu, sa prekrasnim vidikovcima , sa kojih se pruža izuzetan pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv, Lušticu, Njivice, Žvinje, Igalo… Park „Boka“ predstavlja svojevrsnu hortikulturno-istorijsku vrijednost, zabilježeno je na portalu Opštine Herceg Novi. U sredini parka je visoka odrina sa puzavicama glicinije, koje daju hladovinu centralnom dijelu. O fontani sa skulpturom boginje lova, rad vajara Petra Palavičinija ( 1888-1958), već 18 godina s ljubavlju brine penzioner Mifto Coković:

– U  Herceg Novi sam došao 1956.  godine. Radio sam u Prvoborcu, a nekada sam i spavao u hotelu Boka i žao mi je što je  srušen ovaj hotel.Svako jutro nahranim ribice i golubove. Imam dobru saradnju sa Vodovodom i inženjerom Mićom  Stojanovićem.  Zamolio sam i oni su postavili tablu,  sa upozorenjem zabrane bacanja otpada u fontanu, ali se to ne poštuje.U fontani se ribice često podvuku ispod kamenja, skrivajući se tako  od nedobronamjernih  posjetilaca,  koji bacaju smeće  u vodu.

On podsjeća da  je Opština i preduzeća uložili prije godinu  7.000 eura  u rekonstrukciju fontane. Počeli su da postavljaju keramiku unutar bazena, a nisu završili i planirano je da se postavi pumpa, ograda  i lokvanji,   koji su nekada krasili fontanu.

-Inženjer Stojanović  mi je kazao da će poslati ekipu da  iscrpi vodu , kako bi se fontana  kompletno očistila. Vodovod  mi je kupio alat i mreže, naveo je Coković.

Ne sarađuje sa  Vektra Bokom , iako je park u njihovom vlasništvu.

– Za uređenje parka i pretvaranje šljunka u zelenu površinu obratio sam se novinarima, jer nisam mogao da dođem do nadležnih u Vektra Boki. U Opštini su im rekli da je park privatno vlasništvo, što znaju svi Novljani.   U Vektra Boki su odgovorili   da će park ograditi. Potom se sa njima Opština  dogovorila da održava park,  što je u interesu grada  i turizma. Opština je angažovala čistača samo za park. Komunalno – stambeno preduzeće  i Čistoća  doprinose održavanju parka koliko je u njihovoj mogućnosti.  Žao mi je što je Vektra  napravila gradu,  uništila hotele. Nastojim da  doprinosim da park bude čistiji i fonatna  u funkciji,  Malo je toga  ostalo   od nekadašnje raskoši   ove  1965. godine proglašene  botaničke bašte, zaključio je Coković.

Milica Berberović, inženjerka pejzažne arhitekture, kazala je za Radio Herceg Novi  da u parku ima stabala koja su rijetka, jedinstvena samo ovdje i nigdje više.

– U parku „Boka” postoje dva stabla „osmantus fragransts” do pet metara visine, čiji mali cvjetovi izuzetno lijepo mirišu. Postoji rijetka vrsta kamelije i druge vrste u Parku Boke. Cijela zelena parkovska površina je zaštićena još 1965. godine Rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Izradom Katastra zelenih površina, neophodno je pored ovog parka, izdvojiti još nekoliko površina, kao što su bašta Zavičajnog muzeja. Iako je po definiciji Botanički vrt naučna institucija, svojevremeno  su i park Boka i baštu Zavičajnog muzeja zvali Botaničkim vrtom zbog kolekcija biljaka iz cijelog svijeta. To su bili reprezentativni objekti – podsjetila  je Berberović.

IZ PARKA UKLONJENO 11 PALMI

Radnici sektora zelenila Komunalno stambenog, sukcesivno  uklanjaju  preko 10 metara visoke palme u Parku “Boka” . U parku je posječeno  11 palmi , od čega tri u posljednjih nekoliko dana,  kazao je Branko Mitrović iz Komunalno-stambenog preduzeća:

-Veći broj palmi je ranije pokušano da bude speseno dendrohirurgijom, što nije dala očekivane efekte. Problemi sa tim palmama su bili izraženi još prošle godine. Sve se preduzelo  da se spasu,  ali do regeneracije nije došlo.  Primjenjene su i metode hemijskog  prskanja i injektiranja, ali sve ukazuje na to da nije bilo većih efekata. Nastojaćemo  daljim mjerama  da preostale palme spasemo, napomenuo je Mitrović.

Komunalno – stambeno  preduzeće  od kraja septembra, uklonilo je ukupno 43 palme. Za  tri godine je uklonjeno  oko 200 od ukupno (kako se pretpostavlja)  dvije i po hiljade  palmi na javnim i privatnim površinama na području Opštine Herceg Novi. Najvjerovatnije, da će biti uklonjene i preostale –  jer su  sve napadnute insektom  palminim surlašom, čime se značajno mijenja vizura grada i ti parkovi neće biti, kao što su bili , prepoznatljivi i po njima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close