ДруштвоИздвојено

PAUZA U ODVOZU GRITA IZ BIJELE NEĆE UGROZITI ROKOVE ZA REALIZACIJU PROJEKTA REMEDIJACIJE

Predstavnici kompanije Valgo, kojoj je povjerena realizacija projekta remedijacije zemljišta i odvoženja grita iz kruga nekadašnjeg Brodogradilišta Bijela, čekaju odgovor lokalne vlasti iz Sevilje kako bi nastavili odvoz preostale količine grita.

Grit su iz Bijele počeli da odvoze u martu ove godine, sa  dinamikom ukrcaja na brodove dva puta mjesečno. Od 6. avgusta u Bijelu nije stigao ni jedan brod premda je spremna količina za tri do četiri broda a kada će odvoz biti nastavljen zavisiće od  od odgovora iz Sevilje gdje je transportovano do sada skoro 40.000 tona grita.

Izvršni direktor firme Valgo Montenegro Rajko Uskoković objašnjava da je u Sevilji došlo do promjene lokalne vlasti što je usporilo proceduru.

-Mi smo sa Špancima  imali ugovor za izvoz 40.000 tona grita, u skladu sa njihovim pravilima da jedna dozvola ne može da se izda za veću količinu. Drugim ugovorom je planirano da se obuhvati preostala količina-kazao je Uskoković.

 

Objašnjava i da ukoliko stigne negativan odgovor iz Sevilje alternativa će biti neki drugi španski grad, najvjerovatnije  Kadiz. Rok za završetak radova u Bijeloj je 21 mjesec, a Uskoković kaže da trenutna pauza u izvozu neće ugroziti rokove.

-Može biti neznatnog kašnjenja, ali sve je to još u planiranoj dinamici.  Ukoliko bude potrebno povećaćemo broj brodova za ukrcaj i odvoz – kazao je Uskoković.

U toku je i druga faza remedijacije tla,  koja predviđa rušenje osam objekata i dekontaminaciju tla ispod njih,  koja je takođe povjerena firmi Valgo. Objekti još uvijek nisu srušeni  jer se čeka elaborat o rušenju ali je veliki dio posla odrađen.  Odvajanje zdravog i zagađenog zemljišta  od goriva i ulja do četiri metra dubine, kao i grita, biće obavljeno na površini od 17 hektara u Bijeloj.

Projekat remedijacije i odvoza grita iz kruga Brodogradlišta  sprovodi se u okviru projekta  „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ koji finansira Svjetska banka sa 50 miliona eura. Posao u Bijeloj je vrijedan skoro 23 miliona eura.

Po ugovoru , Valgo je u prvoj fazi projekta u obavezi da tretira 110.000 tona grita i kontaminiranog zemljišta od čega je 80.000 tona planirano za izvoz dok će 30.000 tona, koji predstavlja neopasni otpad,  biti tretirano na licu mjesta.

Proces remedijacije, kako je ranije saopšteno,  biće okončan do sredine  2020. godine.

U Bijeloj je planirano otvaranje centra za servis jahti i mega jahti. Vlada i konzorcijum Damen-Porto Montenegro su krajem prošle godine potpisali koncesioni ugovor na 30 godina za privredno korišćenje brodogradilišne luke Bijela.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close