Друштво

PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE POVODOM 3. MAJA SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

Povodom 3.maja – Svjetskog dana slobode medija,  novinari i medijski radnici  pridružuju se  od 11.55 do 12 sati  simboličnoj međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”, kako bi javnosti skrenuli pažnju  na sve lošiji položaj novinarske profesije.

Povodom ove akcije  sindikat medija Crne Gore podsjeća da je nastavljeno smanjenje broja zaposlenih u medijima , a da je tokom posljednje tri godine otpušteno  najmanje 500 medijskih radnika. Nastavljen je i trend zatvaranja, gašenja, uvođenja stečaja u medije. Crnogorski mediji sve teže posluju a  vlasnici teret krize  prebacuju na zaposlene kroz smanjenje ionako niskih plata, otpuštanje i izbjegavanje ugovora na neodređeno vrijeme. Prosječna zarada u sektoru medija je ispod državnog prosjeka i ne omogućava pristojan život, ističu  iz Sindikata.

S druge strane,Sindikat  apeluje na zaposlene u medijima da budu solidarni i da svojim poslodavcima udruženo ukazuju na kršenja zakona kojima su izloženi  na svojim radnim mjestima te da se bore za bolji i profesionalniji status.

Od poslodavaca, bez obzira da li su u pitanju privatni mediji ili oni koji se finansiraju iz državnih ili opštinsikih budžeta, očekujemo da počnu da poštuju svoje zaposlene, izmiruju obaveze koje imaju prema njima i poprave im uslove rada. Apelujemo na predstavnike institucija Evropske unije u Crnoj Gori i ambasada da nam pomognu u zaštiti naših radnih prava i da obrate pažnju i na taj segmenat slobode, saopštili su iz Sindikata medija Crne Gore koja je prema posljednjem izvještaju Freedom Housa,  u ovoj oblasti tek djelimično slobodna. Oove godine  ocjena je lošija  nego prošle, pa je Crna Gora  u odnosu na slobodu  medija na  34. mjestu u Evropi.

Zbog svega ovoga itekako je važno promovisanje slobode medija kao i slobode informacija, a na žalost i angažovanja na povećanju bezbjednosti novinara.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close