ДруштвоИздвојено

ПЕТИЦИЈА РОДИТЕЉА ПРОТИВ НОШЕЊА МАСКИ У ШКОЛАМА

Онлајн петицију против ношења маски у школама потписало је више од хиљаду грађана Црне Горе. Иницијатор је Покрет савјесних, свјесних и слободних родитеља Црне Горе из којег су позвали родитеље да им се придруже у намјери да дјеци обезбједе и омогуће бољу будућност.

Како објашњавају у тексту петиције, не постоји научно и медицинско истраживање, нити било каква студија која може да докаже да маске штите од Ковид 19. Истичу да постоје научни докази психолога и пулмолога, да ношење маски, поготово код најмађе популације изазива низ психолошких посљедица на раст и сазријевање дјетета, социјализације и осећаја блискости са другом децом. Недостатак кисеоника и удисање угљен диоксида са влажних маски изазивају пораст бактерија и постепено тровање организма токсинима, наводе у петицији подсјећајући да је ситуација још тежа када су у питању дјеца са респираторним сметњама, хроничним бронхитисом или бронхијалном астмом.

Нажалост, аутор петиције није одговарао на питања редакције РТХН о детаљнијим информацијама и корацима које ће даље предузети. Петицију је до данас у 11 сати потписало 1 059 грађана.

Обавезно ношење маски је препорука Института за јавно здравље која је упућена Министарству просвјете, а појашњено је да су дозвољене платнене маске.

Свјетска здравствена организација и УНИЦЕФ препоручују да дјеца узраста од шест до 11 година носе заштитне маске само у мјестима гдје је коронавирус распрострањен, као и гдје је могуће обезбиједити да их користе на сигуран начин. Најмлађи до пет година не би требало да их носе, док би старији од 12 година то морали да чине под истим условима као и одрасли.

Упркос таквим препорукама, које је уважило више земаља из окружења и свијета, дјеца од првог до шестог разреда црногорских основних школа, који се 1.октобра враћају у клупе, мораће да користе маске током цијелог боравка у школи иако се поштују дистанца и сви хигијенски услови.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close