ДруштвоИздвојено

PLANINARENJE, OČUVANJE TRADICIJE I GASTRONOMIJA NA MANIFESTACIJI “NAŠ KRŠ”

Proteklog vikenda na Orjenu je održana manifestacija „Naš krš“,   čiji je osnovni zadatak da ukaže na prirodni, ali i kulturološki  značaj kraškog pejzaža i kamena kao osnovnog materijala
tradicionalnog graditeljstva. Planinarska edukativna tura kroz centralni dio masiva odrađena je u saradnji sa Odjeljenjem granične policije  Herceg Novi, jer Orjen predstavlja mjesto spajanja Crne Gore, BiH i  Hrvatske. U tom kontekstu vrijedno je istaći da već više godina postoji mogućnost organizovanog prelaska državne granice van  graničnog prelaza, uz prethodno podnesen zahtjev, što je velika  olakšica za kretanje planinama koje dijelimo sa drugim državama.
Centralni događaj manifestacije bilo je III Prvenstvo Crne Gore u  gradni suvomeđe, održano na bućarskom zogu ispred planinarskog doma  Orjen sedlo (1600 m), sa učesnicima iz Herceg Novog i Tivta, ali i  gostima iz Bjelorusije, Rusije i Škotske. Svaka od šest prijavljenih  ekipa imala je 15 minuta  da sagradi do 5 m dugačku, 1 m visoku  i 60 cm široku suvomeđu.
         
Sudija je bio iskusni Nikola Brajović (PK  „Subra“), koji je prošle godine bio dio pobjedničkog tima. Kao  malo iznenađenje, prvo mjesto je osvojila (porodična) ekipa  „Ilić“ (Jovica, Kristina i Ilija Ilić), koja je pokazala zavidnu  vještinu u ovom, ne baš lakom „sportu“. Drugoplasirana je bila  ekipa „Bijela-Kameno“, sastavljena od ljudi iz sela Kameno, Tivta,  ali i Bjelorusije. Naime, propozicije takmičenja dopuštaju da trećina  ekipe mogu biti stranci. Treće mjesto je zauzela ekipa „Krš“ sa  članovima iz Herceg Novog, Kamenog i Bjelorusije. Svi učesnici dobili  su zahvalnice, prve tri ekipe i diplome, odnosno prigodne rukom rađene  prehrambene tradicionalne proizvode-dar hercegnovskog NVU „Ruke“,  dok je najboljoj ekipi pripala „Orjenska buža“-prelazni pehar, dar  umjetnika i planinara Dejana Veriga.
Prvenstvo je primjer kako se može  oživjeti jedna drevna vještina i ostvariti spoj sa turizmom, koji sve  više traži izlete u prirodu, ali i upoznavanje sa tradicijom kraja  koji se posjećuje. Da priča bude kompletna, nakon takmičenja i  zajedničkog ručka u domu, organizovana je  degustacija „gorskog  sladoleda“ pod otvorenim nebom, kraj jedne od brojnih  jama-sniježnica. Šumske maline i jagode, pavlaka i jamski snijeg čine  jednostavnu i prirodnu, ali i veoma atraktivnu gastro-kombinaciju za  savršeno osvježenje.
Manifestaciju „Naš krš“ zajednički su  organizovali Agencija za  razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“, a podršku su pružili Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi,
Planinarski savez Crne Gore i Granična policija-odjeljenje Herceg Novi.
Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close