ИздвојеноТуризам

PLANINARSKI DOM “ZA VRATLOM” – DOBRA POSJETA TURISTA I OVE SEZONE

“More i zaleđe” rubrika je koja sabira priče sa plavog Jadrana i novskog zaleđa, svake nedelje na talasima RHN. Ovog puta gost nam je bio Vladimir Šoć, član PK Subra i domar u domu “Za Vratlom” na Subri, a kaže da je ljetos posjeta bila dobra te da je sve spremno za zimsku sezonu.

Posjetioci su bili iz različitih krajeva Evrope i svijeta, kazao je Šoć.

-Ovog ljeta najviše je bilo planinara iz Francuske, za razliku od prošle sezone kada su prednjačili Njemački gosti. Posjeta je bila na nivou prošlogodišnje, a uz pomenute bilo je gostiju i iz ostalih država sjeverne Evrope, ali i iz svijeta. Tako su nas posjetili turisti iz Brazila i sa Novog Zelanda. Vole da prošetaju stazama, uzmu mapu Orjena, a ja sam tu da im dam savjet kuda da idu. Svrate na osvježenje, uživaju u ljepoti planine. Najmanje je bilo naših, domaćih gostiju koji vjerovatno više vole da ljetnje dane provode uz more, kazao je Šoć.

Vidljiv je napredak svake godine u popularizaciji doma i Orjena među turistima, priča dalje Šoć koji je par godina član PK Subra i godinu i po domar “Za Vratlom”

-Sve je više posjetilaca koji vole aktivan odmor, raste interesovanje za prirodom. Ljeti ih očekuje osvježenje u domu od bilja koje beremo i od kojih pravimo sokove i poslastice. Zimi uvijek mogu da računaju na čaj ili toplu čorbu. Mi se trudimo da budemo dobri domaćini, uspjeva nam a nadam se da će tako biti i dalje, kazao je Šoć i istakao da njeguju i dobru saradnju sa prijateljima iz Trebinja i Dubrovnika i da uvijek ima prilike za druženje.

Zimska sezona uskoro počinje, a u domu “Za Vratlom” su spremni za sve ljubitelje planine i planinarenja.

-Obezbjeđeno je dovoljno drva, sve je spremno. Imamo i centralno grijanje, tako da u Domu neće biti zime. Ispred će, nadamo se, da bude, ali u domu ne! Imamo i solarne panele i taj system veoma dobro funkcioniše, imamo strujeza naše potrebe. Uslovi su jako dobri, po tome se ističemo definitivno među sličnim objektima u Crnoj Gori ali i region. Zimski režim rada je vikendom, a drugim danima po najavi, a ljeti se trudim da budem što više tu. u domu, da ljudi steknu naviku da izlaze na Subru i da da nam dolaze, kazao je Vladimir Šoć.

Dom “Za Vratlom” nalazi se na visini od 1 160 m, u južnom dijelu masiva Orjena i do njega se stiže isključivo terenskim vozilom ili pješačenjem, pa je sačuvao i izgled i duh dobrih starih planinarskih domova. Objekat je u vlasništvu PK Subra.  Posjeduje 50 ležajeva, sedam spavaona, veliku trpezariju, kuhinju, dvije bistjerne za vodu (kišnica) i hidrofor i agregat za struju. PK Subra pruža usluge smještaja, vođenja, a tu je i ponuda hrane i pića.

Foto: fb Planinarski dom “Za Vratlom”

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close