ДруштвоЕкономија

POČELA ISPLATA ZAOSTALIH ZARADA RADNICIMA BRODOGRADILIŠTA

Danas je počela isplata zaostalih zarada, zimnica i podstanarske naknade radnicima Jadranskog Brodogradilišta Bijela. Vlada je juče usvojila zaključak da se iz stečajne mase isplate i otpremnine. Novina je da će 182 radnika, koliko ih je u firmi ostalo nakon uvođenja stečaja, i dalje biti angažovani na remontu velikog doka kod novog vlasnika, litvanske kompanije AB Vakaru Laivu Gamykla. Litvanci su za veliki dok platili državi 11 miliona eura, a nakon što su i zvanično postali vlasnici počela je isplata potraživanja 202 radnika i 64 penzionera.

 Na jučerašnjoj  sjednici Vlada je  zadužila Ministarstvo finansija da isplati otpremnine u cilju realizacije zaključaka od 4.septembra 2015. godine. Otpremnine im slijede  po osnovu socijalnog programa za zaposlene u Brodogradilištu, a po spisku koji je dostavilo Ministarstvo saobraćaja  i stečajni upravnik, odmah po naplati potraživanja države iz stečajne mase, navedeno je u zaključku sa sjednice Vlade.

Radnici Brodogradišta se nadaju i da će uskoro dobiti otpremnine zbog kojih su između ostalog protestovali prošle godine duže od dva mjeseca.

– Danas je krenula isplata potraživanja iz prvog isplatnog reda: plate, zimnice u zadnjih pet godina, dugovi za podstanarski staž, što će ublažiti  materijalne probleme radnika koji su već na rubu egzistencije. Što se tiče kompletnog regulisanja obaveza prema radnicima ona su obećana i potpisana, a nadamo se  uskoro i isplatama otpremnina- naveo je predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić.

On je istakao da će je novost a za radnike i povoljnost da će  ostati angažovani u Brodogradilištu na remontu velikog doka, a već  je izvjesno,  do maja naredne godine.

Krivokapić je pohvalio stečajnog upravnika Žarka Ostojića i radnike koji su se preko Sindikata izborili za nastavak posla, jer im je okončanjem prodaje najvrijednijeg dijela imovine Brodogradlišta i isplatom potraživanja slijedilo preuzimanje radnih knjižica i odlazak na Biro rada. Do maja će biti posla za 182 radnika koji će kao i do sada potpisivati jednomjesečne ugovore o radu po minimalnoj zaradi od 193 eura.

Podsjećamo,  stečaj u Jadransko brodogradilište uveden je na zahtjev Poreske uprave  1. jula prošle godine,  zbog  duga od oko šest miliona eura.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close