Култура

POČELO JE MEĐUNARODNO TAKMIČENJE SOLO PJEVAČA “BRUNA ŠPILER”

Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler“, koje se održava 9. put a na kojem učestvuje 75 takmičara iz naše zemlje i regiona, otvoreno je sinoć u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu.  Otvarajući festival, savjetnica za kulturu predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataša Martić, naglasila je da je „Bruna Špiler“ festival koji se u našem gradu sa radošću očekuje, ponajviše iz činjenice što manifestacija okuplja mlade i talentovane solo pjevače iz naše zemlje i regiona.

-Posebno raduje činjenica da se među nama nalaze nekadašnji učenici Novljanke Brune Špiler, vrsnog pedagoga u čiji je spomen festival i osnovan. Kvalitet manifestacije potvrđen je podatkom da se najuspješnijima na ovom festivalu otvaraju vrata evropskih operskih scena. Zato ostaje upisan u biografiji budućih uspješnih solo pjevača, čije karijere započinju u našem gradu. Herceg Novi je grad koji se raduje ovakvim susretima i festivalima, zbog kojih je sa punim opravdanjem, siguran u sebe, krenuo u sticanje prestižne titule Evropske prestonice kulture 2021. godine – poručila je Martić.

Publici su se obratili i direktorka Festivala i predsjednica NVO „Bruna Špiler“, Mirela Šćasni, umjetnička direktorka, primadona Radmila Smiljanić, kao i predsjednik žirija, umjetnički vođa mješovitog hora INK-a iz Pule, Miroslav Homen.

-Ja sam iz ovih krajeva, rodom iz Kotora gdje sam i završio Srednju muzičku školu. Na studijama u Sarajevu sam upoznao Radmilu Smiljanić i postali smo prijatelji, a muž od Brune Špiler, Miroslav Špiler je bio moj profesor kompozicije. Ja sam kao brucoš počeo raditi u Operi i znam da je Bruna bila veliki pregalac u radu sa svojim studentima. Dugačak je spisak onih koji su uspjeli napraviti međunarodnu karijeru, a svi su bili studenti Brune Špiler. Moram pohvaliti i sve učenike Mirele Šćasni koji kasnije nastave školovanje kod Radmile Smiljanić. Počastvovan sam što sam pozvan na ovaj festival i radujem se što se održava u regionu koji je meni prirastao srcu – objasnio je Miroslav Homen.

Osim zvaničnih festivalskih nagrada, vrijedne stipendije za najbolje takmičare i ove godine će obezbijediti francuska asocijacija „Parade“, njemačka „Oper oder Spre“ i dvije hercegnovske galerije „Sju Rajder“ i „Prijić“.

Festival, čiji je pokrovitelj Opština Herceg Novi, trajaće do 9. aprila, kada će biti održan tradicionalni završni koncert “Belkanto za sjećanje”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close