ИздвојеноКултура

POČINJE 13. GASF: RAZLIČITI UKUSI I INTEGRACIJE

Guitar art summer fest, pod sloganom Različiti ukus, biće otvoren večeras na Trgu Mića Pavlovića. Nastupiće Petar Giran i Anima Musicae kamerni orkestar, a program festivala je koncipiran tako da zadovolji sve muzičke ukuse,  saopšteno na današnoj konferenciji za novinare koja je održana u hotelu Sun resort na Toploj. Prije otvaranja u galeriji Sue rider možete pogledati izložbu Izabele Matoš „Vrijeme drveća“. Hotel Sun resort je dugogodišnji saradnik i podrška Giutar art summer festu.

Sedam  koncerata biće održano na Trgu Mića Pavlovića –Trg od muzike, a  jedan na Kanli kuli, kada će nastupiti popularni  Swingrowersi. Gitarista Peter Giran, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, da po prvi put  nastupaju u CG i da u Herceg Novi donose lijep repertoar.  Izvešće djela Pitera Žirana, Paka de Lusije,Svitu Svetoga Pavla i Bartokove Rumunske narodne igre.

Osnivač i umjetnički direktor festivala Boško Radojković istakao je da je program napravljen tako da zadovolji sve ukuse:

– Adekvatno sloganom „Različiti ukusi“, različit i program od popularne kamerne klasike,gitarskog džeza do elektro svinga, gitare i flaute, solo gitare, kao i grčog buzukija. Vrlo bogata i kreativna priča za svakog, naveo je Radojković.
Tokom festivala biće organizovane majstorske radionice i teorijska predavanja, koje će voditi gitarista  Dušan Bogdanović koji je istako da je ponosan što će podučavati mlade talente iz muzičkih škola širom Crne Gore:
-Drago mi je da sam tu i da cu imati priliku da radim sa mladima i prikažemo to što ja radim.

Festival i ove godine ima podršku Opštine i gradske Turističke organizacije. Slogan „Integracije“ naglašava potrebu za objedinjavanjem dopunjavanjem kvalitetnim sadržajem, istakla je načelnica Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo i naglasila da opština posebno podržava prateći program:

-Njegujući mlade i radeći sa njima i učeći ih da prepoznaju vrijednosti, možemo očekivati da i u budućnosti imamo vrhunske umjetnike, kazala je Zambelić.
Samo trajanje festivala, već 13 godina, ukazuje da ima status tradicionalnog, kazala je direktorica Herceg festa  Gordana Porobić Krcunović:

-Dobra organizacija i kreativnost u jednom konceptualnom smislu potvrđuje Bahtinovu tezu da se tradicija upravo živi tako što se neprekidno ponavlja kroz nove koncepte i forme i upravo takvo nešto mi imamo u našem gradu.
Herceg Novije vrijedan dio kulturne baštine cijelog regiona, a GASF je u samom srcu Herceg Novog, istakla je u ime TO Natalija Terzić:
-Zahvaljujući ovakvom festivalu naš grad je visoko pozicioniran na mapi festivalskih gradova i prepoznat kao idealna destinacija za boravak baš u avgustu, kazala je Terzić.
Podršku festivalu dao je i hotel Sun resort, a učesnike je pozdravila direktorica Rita Lukač. Svečano otvaranje festivala na Trgu od muzike  je u 21 sat, a izložbu u galeriji Sue ryder mozete pogledati od 20 sati. Učesnici su se danas fotografisali pored makete velike gitare koja će biti postavljana na različitim lokacijama u gradu i tako promovisati program festivala.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close