Култура

POČINJE 21. HAPS – DŽEJSON GOLD I IZLOŽBA S KARAKTEROM

U postavci  izložbe „Karakter“  kojom se Džejson Gold predstavlja publici 21. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti  su 22 crno –bijele  fotografije. Sve su povezane   autorovim izborom  koji je zasnovan  na pažljivom čitanju obilježja  odabranih  ličnosti, njihovih emocionalnih, socijalnih, moralnih, karakrtrenih crta i izraza po kojima se svi razlikujemo.

Kada su ličnosti u pitanju nije vazno ko je….. Premijer ili izbjeglica, u svakom licu leži istina o ličnosti. To je ono što pokušavam da uhvatim kroz  sočiva mog fotografskog aparata, objašnjava Džejson Gold.

Džejson Gold, rođen je u Velikoj Britaniji, a u Crnu Goru i Herceg Novi zaljubio se, kako sam kaže na prvi pogled, pa je Crna Gora postala njegova druga domovina, a Herceg Novi grad koji doživljava kao svoj.

Fotografijom se bavi 40 godina. Analogna fotografija ostaje njegova strast, ali prihvata i digitalnu. Kreativan i radoznao – kaže da će nastaviti da se bavi objema i u studiju koji planira da otvori u Herceg Novom.

– Moje fotografije su prikazivale anti-aparthejd pokret, kampanju za nuklearno razoružanje, radničke štrajkove i industrijske lomove, kaže Džejson Gold i dodaje da je do kraja 1980-tih interesovanje preusmjerio na  inspirativnu  modnu fotografiju, a 1992. na ratna zbivanja u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Boravio je u svim tadašnjim jugoslovenskim republikama a njegove su fotografije  objavljivane  u uglednim novinama i časopisima: The Times, The Independent  i The Guardian, kao i  u okviru Getty images servisa.

U Kvebeku u Kanadi, boravio je   1995. godine kao fotoreporter  The Independenta . Inspirativna su mu bila i putovanja  u Indiju i na Kubu.

Džejson Gold  godinu odavno  dijeli na  vrijeme koje provodi u Novom i vrijeme u Londonu, radeći u oba grada, s jednakom ljubavlju prema umjetničkoj i dokumentarnoj fotografiji.

Dosada je izlagao u Londonu (izložba posvećena beskućnicima), Herceg Novom, Podgorici , Somboru… U poslednje vrijeme nijedna humanitarna izložba koju su organizovali  Hercegnovsko pozorište i NVO Ruke nije protekla bez Džejsonove podrške i pomoći.

Neumorno bilježi, iz svog ugla,  najznačajnije programe  hercegnovskih  festivala.

Izložbu „Karakter“ autora Džejsona Golda, prvi program 21. HAPS-a otvoriće  poznati crnogorski reditelj Momir Matović , koji je i sam  priredio više uspješnih izložbi fotografija, jer je kako kaže fotografija bila i ostala njegova prva ljubav.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close