Култура

Počinje Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler“

Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler“  ove godine će trajati  od 7. do 9. aprila, prijavljeno je 75 učesnika, a povodom početka festivala održana je konferencija za novinare u Institutu Igalo, u kome će se ove godine odvijati svi festivalski programi, uključujući i završni koncert „Belkanto za sjećanje“.

Profesorka solo pjevanja Mirela Šćasni, direktorka festivala u prvi plan ističe brojnost takmičara koji će se okupiti u Herceg Novom.

-Ove godine nam se prijavilo 75 takmičara koji dolaze iz bivše Jugoslavije. Ono što je najljepše, je da nam se kandidati javljaju i dolaze. Opstajemo ustvari zbog njih jer su prepoznali da im je ovdje lijepo, da je žiri dobar i da se trudimo da nagradimo one koji su najbolji. Sa nama imaju kvalitetne nagrade, stipendije – rekla je Mirela Šćasni.

Prema riječima poznate dirigentkinje Darinke Matić Marović festival nosi naziv velike umjetnice, Novljanke Brune Špiler, koji je već postao poznat i priznat u regionu. Ali je i dobra odskočna daska svim učesnicima za dalju karijeru.

– Svi se radujemo što je ove godine 9. takmičenje “Bruna Špiler”, što dokazuje da ono ima svoju vrijednost, i da ljudi koji šalju svoje studente i đake vjeruju u ovaj festival i znaju kakve kvalitete daje. Pjevači koji su promovisani ovdje imaju uspjeha u svojim gradovima, na svojim fakultetima, što je za ovaj festival veoma važno – naglasila je Darinka Matić Marović.

Da Novljani trebaju da se ponose Brunom Špiler, jednom od najvećih profesorki solo pjevanja,i da se prvenstveno iz tog razloga treba podržati ovo takmičenje, naglasila je primadona  Radmila Smiljanić, umjetnička direktorka festivala. Uporedila je i sa skorašnjim takmičenjem u Beogradu koje je imalo znatno manje takmičara u odnosu na Međunarodno takmičenje solo pjevača „Bruna Špiler“ u našem gradu.

– To je svjetsko takmičenje, sa velikom tradicijom od 48 godina, a imalo je svega 17 prijavljenih kandidata, zaista poražavajuće. A Herceg Novi u odnosu na Beograd, sa najskromnijim sredstvima doživljava 9. festival. To je vrijedno svake hvale. Ovdje su se već pojavljivali moji nagrađivani učenici, a sada već dolaze njihovi učenici. Oni koji su završili solo pjevanje kod Mirele Šćasni pa kod mene, sada se već bave pedagogijom i dovode svoje đake na takmičenje – objasnila je sa zadovoljstvom primadona Radmila Smiljanić.

Bobo Milanović vjeruje da će za sledeći jubilarni festival imati veću finansijsku podršku.

– Nadamo se da ćemo sledeće godine naći parvo mjesto pod suncem u našoj opštini, vjerovatno pod okriljem Herceg Festa i da će nam biti mnogo lakše – naglasio je član organizacionog festivalskog tima, Bobo Milanović.

U žiriju ovogodišnjeg 9. Međunarodnog takmičenja solo pjevača  „Bruna  Špiler“  su: Miroslav Homen, Tatjana Vasle, Ljubica Živković i Stojan Stojanov Gančev. Glavni pokrovitelj je Opštine Herceg Novi.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close