ИздвојеноКултура

POČINJE PRAVA PRIČA O ANDRIĆU U HERCEG NOVOM

Hercegnovska priča o Andriću tek je počela jer nakon skoro deceniju, sinoć je otvorena njegova kuća na Toploj, a po svemu sudeći revitalizacija koja će trajati do 2020. godine daće ovom mjestu ekskluzivnost koju nobelovac zaslužuje.

“Mi stojimo na leđima džinova. Ovom ulicom iza nas prolazili su Marko Car, Simo Matavulj, Njegoš, ovom ulicom prolazio je Ivo Andrić, dvije godine nakon što je u Stokholmu dobio Nobelovu nagradu za književnost. Večeras je zaista veliko veče za Herceg Novi i za čitavu našu kluturu. Nalazimo se pred kućom, nalazimo se u vrtu, koji je bio jedini vrt i jedina kuća koju je sagradio za svoga nemirnoga vijeka. Bilo je to u jeseni njegovog života kada je živio ovdje mirno i stvarao sa svojom suprugom Milicom Babić. Šta ga je dovelo kod nas i šta je ovdje stvorio? Ima li te mjere da se izračuna šta se u Herceg Novom može sve stvoriti? Uvjeren sa da svi večeras ovdje mislimo da nema. Gledajmo, razmišljajmo, uživajmo. Priča o Andrću, zahvaljujući opštini Herceg Novi je tek počela- kazao je sinoć na otvaranju kuće Iva Andrića, Vladimir Roganović, rukovodilac ekspertskog tima za revitalizaciju objekta na Toploj.

Predsjednik Opštine Stevan Katić je na sinoćnoj svečanosti rekao da otvaranjem kuće u kojoj je sa svojom suprugom Milicom živio naš veliki pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, on se u Herceg Novi simbolično vraća pedeset godina od kada je poslednji put boravio u našem gradu.

-Ovaj objekat jedinstven je u svijetu – to je jedina kuća koju je Andrić sagradio, za uživanje u danima ljubavi, mira i harmonije sa svojom Milicom. Kuća pred kojom stojimo simbol je Andrićevih godina u Herceg Novom, ali i magije kojom je naš grad nadahnuo brojne umjetnike da u njemu ostanu i da mu se vrate.

Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo konačno na putu da ovaj objekat, nemjerljive kulturuloške vrijednosti ne samo za Herceg Novi već i cijeli region, bude dostojan života i djela jedinog Nobelovog laureata među Južnim Slovenima – kazao je Katić.

Opština Herceg Novi, kao što je i najavila, rekao je on,  okrenula se  oživljavanju Andrićeve kuće detaljno, ozbiljno i posvećeno, jasno prepoznajući značaj koji ona ima.

-Započeli smo projekat revitalizacije koji će u fazama trajati do 2020. godine, a za šta smo obezbijedili i sredstva iz EU fondova, kroz prekogranični projekat „Co.Co.Tour“. Do danas su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta, a programi koje smo pripremili za ovo ljeto prvi su korak da ovo postane kuća sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika, na ponos Novljana i zadovoljstvo svih koji posjete naš grad – rekao je Katić i posebno se zahvalio  svima koji su u tome pomogli, pokazavši entuzijazam i iskrenu želju da učestvuju u ovom projektu.

-Članovima ekspertskog tima – doktoru Vladimiru Roganoviću, profesoru doktoru Draganu Bulatović i kulturologu Dimitriju Vujadinoviću, direktorici Muzeja grada Beograda dr Tatjani Korićanac koja je postavila večerašnju izložbu „Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata“, Turističkoj organizaciji Herceg Novi, Javnoj ustanovi kulture „Herceg Fest“, Agenciji za izgradnju i razvoj, preduzećima „Komunalno stambeno“ i „Čistoća“ i drugima koji su udružili kreativne i produkcijske snage u zajedničkoj želji da Herceg Novi revitalizuju Andrićev dom – rekao je predsjednik Opštine.

Iskazao je zadovoljstvo što su na otvaranju prisutni i predstavnici Višegrada, grada u kojem je Andrić proveo djetinjstvo i osnovno školovanje, a koji mu je ostao inspiracija.

-Tradicionalno dobre odnose Herceg Novog i Višegrada ozvaničili smo sporazumom o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja, kako bismo ojačali veze dva grada koja su bila značajan dio života i stvaralaštva Iva Andrića. Tako je Ivo Andrić opet povezao Herceg Novi i Višegrad. Zanimljivo, to se dešava u na tačno 50. godina od kada je veliki pisac poslednji put boravio u Novom i 50. godina od kada je krenuo poslednji voz prugom koja je naš grad povezivala sa još jednim Andrićevim gradom, Sarajevom -rekao je Katić.

Otvaranjem Kuće Iva Andrića, podsjetio je on, na jednom malom prostoru imamo tri objekta posvećena značajnim ličnostima našega grada – sa jedne strane je Gradski muzej – zadužbina Mirka Komnenovića, a sa druge Njegoševa škola koja je otvorena  prije dva dana.

-Srećan sam što smo uspjeli u namjeri da ove objekte na potezu, kako smo je nazvali, Topaljske ture, otvorimo u godini kada obilježavamo tri vijeka od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje Opštine Herceg Novi. U nekoliko stotina metara imati dom jednog Andrića i Mirka Komnenovića i školu u kojoj je učio Njegoš privilegija je kojom može da se pohvali samo jedan grad na svijetu – Herceg Novi. Srećan sam što tu čast konačno vrijednujemo na pravi način .  Naravno, naša misija ovdje ne staje – ona tek počinje. A počinje optimistično, sa puno elana i entuzijazma jer od večeras mi konačno možemo mirne savjesti reći da je Herceg Novi grad Iva Andrića. Možemo sa ponosom pokazati na dom velikog pisca i pozvati prijatelje da ga posjete. Vjerujem da je to neprocjenjivo blago za svakog građanina Herceg Novog, za cijelu našu zajednicu.

Potvrđujemo večeras Andriću ono što je znao – „ima ljudi čiji je život tako dobro ispunjen da ni svojom smrću ne mogu da nas obeshrabe“, ali i ono što možda nije priznavao – da je on takav čovjek. Njegove misli i ličnost ostaju nam inspiracija, u ovoj kući sjećanja i ljubavi, na Andrićevim hercegnovskim stazama, gdje ćemo vas rado dočekivati u godinama koje dolaze – poručio je Katić.

Na ceremoniji otvaranja Andrićeve kuće upriličena je izložba “Andrić pisac i/ili diplomata” u organizaciji Muzeja grada Beograda.

Direktorka Muzeja  Tatjana Korićanac i autorka izložbe je kazala da im je velika čast da učestvuju u projektu koji zvanično počinje, a doprinos Muzeja grada Beograda, kako je rekla, je izložba koja je premijerno prikazana 2011. a do danas 53 puta bila postavljena širom Evrope, u gradovima u kojima je Andrić diplomatski službovao,  i na kojoj se nalaze Vatikan, Trst, Grac, Bukurešt, Marsej, Pariz, Berlin…

-Izložba je svakako prevazišla Andrićevo dipolomatsko putešestvije i prije Herceg Novog gostovala je u Brazilu. Andrić je poznat kao književnik ali je široj javnosti manje poznat njegov diplomatski put. Meni kao autorki bilo je zanimljivo pitanje ko je kome više pomogao- da li pisac diplomati ili diplomata piscu? Krenula sam tim njegovim diplomatskim stazama i tako je  nastala i ova izložba koja je postavljena i na srpskom i engleskom jeziku a prevedena je na sve jezike zemalja u kojima je Andrić službovao – pojasnila je Korićanac.

Među brojnim gostima na sinoćenjem otvaranju Andrićeve kuće bio je i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

U sinoćnjem programu nastupili su  Igor Đorđević, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu i glumica Marija Bergam, a u muzičkom dijelu večeri Danica Krstić.

Večeras u bašti kuće Iva Andrića biće predstavljena knjiga dr Vladimira Roganovića “Ivo Andrić u Herceg Novom”, sa početkom u 21 h.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close