ДруштвоИздвојено

ПОЧИЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА – СВЕ СПРЕМНО У ВРТИЋУ И ШКОЛАМА

Управе херцегновског вртића, основних и средње школе, спремно дочекују сутрашњи почетак наставне године. Упркос бројним изазовима, образовне установе у нашем граду су успјеле да испоштују препоруке Министарства просвјете и Института за јавно здравље како би ученици боравили у сигурном окружењу, а да ли је све речено и урађено, провјерили су и санитарни инспектори. Гости „Новског јутра“ РТХН били су Тања Дулић, директорица ЈПУ „Наша радост“, Јармила Радовић, директорица ОШ „Орјенски батаљон“ и Момир Драгићевић, директор СМШ „Иван Горан Ковачић“.

Већ 20 дана теку припреме за почетак школске године у вртићу „Наша радост“, све је спремно а како ће све заиста функционисати биће познато од сутра или од понедељка када очекују већи број дјеце. Након анкетирања родитеља од 1 100 уписане дјеце у ЈПУ „Наша радост“ 45% је потврдило да ће дјецу довести у вртић, казала је директорица Дулић.

-Међу дјецом су двије трећине новоуписаних, дакле неадаптиране дјеце који први пут крећу у вртић и то ће бити додатни изазов. Родитељима није дозвољен улазак, дјете на улазу преузима сестра која пита да ли је дијете имало неке тегобе и води га у групу у коју је уписано код свог васпитача.

Кадровски проблем нису имали али просторни јесу, објашњава директорица Дулић.

Проблем је ријешен у 80% група, а у 20% није био могућ. То су групе у васпитној јединици на Топлој гдје су собе мање. Прописана су 3 метра квадратна по дјетету. Ниједном дјетету не можемо рећи – ти не можеш ући. Водиће се рачуна о свим препорукама које ћемо строго поштовати, а међу којима су и  да се групе дјеце не мјешају међусобно, да васпитачи носе маске и слично. Препорука надлежних институција јесте да дјеца старија од пет година носе маске, родитељи могу користити за њих платнене или медицинске маске, ставити резервне у торбу. Искрено мислим да је тешко изводљиво да дјете издржи толико времена носећи је. У вртићима дјеца бораве по седам сати и више.

Истакла је да је ово ново искуство за све – и дјецу и родитеље и васпитаче.

-Васпитачи би прије загрлили дјецу да их утјеше, сада то по препорукама није дозвољено. Остављено је вријеме за родитеље да могу позвати за информације о дјетету док је у вртићу, казала је директорица Дулић и позвала родитеље да користе цијело вријеме у јутарњим сатима предвиђено за пријем дјеце како би се смањило вријеме чекања и гужва, дакле од 6:30 до 8:00 сати.

Веома чест обилазак санитарне инспекције није никаква новост за објекте ЈПУ Наша радост и у редовним околностима јер се, како каже директорица Дулић, константно раде контроле исправности воде за пиће, узимају брисеви са радних површина, обавља узорковање хране.

У ОШ „Орјенски батаљон“ успјешно су одговорили изазовима организације учионица и наставног процеса, казала је директорица Јармила Радовић, истичући да је било напорно али да нису имали проблема са просторним нити кадровским капацитетима.

-Школу похађа 615 ученика, у Подручној установи у Каменарима су 23 ученика, ау ПУ Ђеновићи – Баошићи је 109 ђака. Ученици првог и другог циклуса, дакле од 1. до шестог разреда иду редовно у школу што чини укупно 430 ученика. Наша одјељења су малобројна, од  22 до 24 ђака, подјелили смо их у групе и нисмо имали проблема ни просторно ни кадровски. Једна смјена почиње наставу у 8:00 сати, друга у 11:00 часова а између је полусатна пауза за чишћење просторија. Од 14:00 сати сваког дана предвиђене су консултације за ученике трећег циклуса који наставу похађају онлајн. Консултације за 7. разреде почињу одмах сутра јер они имају три нова предмета и желимо да у непосредном контакту упознају наставнике, како да користе тимс платформу, да добију подршку наставника, мотивацију. Знаће се кад ко има контролни, писмену вјежбу, имаће и припрему за то. Ученици ће бити оцјењивани на консултацијама. Направили смо распоред за сваки предмет, за сваки разред, када је ријеч о консултацијама.

Објаснила је да су препоруке надлежних испоштоване, родитељски су одрађени и родитељи обавјештени о томе како ће дјеца похађати наставу и како ће све бити организовано. Истакла је да су стигла дезинфекциона средства, визири и маске, а у свакој учионици је постављен по један дозер за дезинфекционо средство.

-Министарство просвјете и Ресурсни центар доставили су и визире за дјецу која уче по посебним образовним програмима и њихове асистенте. Нико од ученика не може ући у учионицу без маске и не могу бити у разреду без ње. Морамо водити рачуна о здрављу. Разлог је што ако једно дијете оболи, не мора читаво одјељење бити у изолацији јер су управо остали носили маске. Ако ученик носи наочаре, носиће визире да му не би маглиле наочари.

Планирали су, каже директорица Радовић, да ипак организују малу свечаност за прваке напољу и тај први сусрет са школом испуне радошћу, али временске прилике претходних дана нису биле наклоњене.

-Одлучили смо да свако одјељење позовемо посебно и тако им укажемо пажњу. У кино сали ће у 9:00 бити пријем за I1, у 9:30 за I2, пријем за прваке у Каменарима је у 10:30, а у Баошићима у 11:30. Имамо ипак за њих мало изненађење али нека тако и остане док не дођу, јер првачићи са највећим нестрпљењем очекују тај први дан и полазак у школу.

Она је похвалила сарадњу са Дјечијим домом Младост јер је су њихови ученици 36 штићеника Дома, те захвалила Општини Херцег Нови која је обезбједила комплете уџбеника за ученике до 6. разреда.

Сутра ће први пут у школске клупе СМШ „Иван Горан Ковачић“ сјести 264 ученика, казао је директор Момир Драгићевић.

-Имали смо два изазова – припремити објекат за пријем и припремити организацију наставе. Учиници првог разреда долазе из све четири основне школе из нашег града, али имамо их од Пљеваља до Будве и Улциња. За почетак у школи ће бити 11 одјељења, а за оне који се образују онлајн консултације ће бити на 15 дана, тако да ће до 20. новембра када завршава први класификациони период, у школу ипак бити уведено 40 одјељења. Имамо двије групе ученика које су бројније али смо нашли просторије у којима они могу похађати наставу а да препоруке буду испоштоване.

Да ли је све урађено по препорукама провјерила је јуче Санитарна инспекција, казао је директор Драгићевић.

-Максимално ће се поштовати све што је прописано. Храна у школи није дозвољена, ученици је морају донијети од дома, ученици ће носити маске. Биће мало незгодно јер ће све вријем, дакле 3 и по сата боравити у једној учионици. Излазак је могућ једино до тоалета. У случају да ученик не може толерисати ношење маске, родитељ мора контактирати изабраног љекара или специјалисту и са тим писаним препорукама обраћа се школи, објаснио је директор Драгићевић.

Настава ће се одвијати у четири умјесто у двије смјене, а како је казао директор Драгићевић, распоред је већ пар дана истакнут на школском сајту.

Направљен је такозвани ковид распоред али и онај други који може бити примјенљив ако дође до другог модела одвијања наставе. Ученици који су онлајн, користиће Офис 365 за праћење наставе, утврђивање градива, а оцјене ће добијати у школи. Када је ријеч о организацији писмених и контролних вјежби, оне ће бити организоване истовремено за цијело одјељење које ће бити подјељено по препорукама. Сав наставни материјал редовно ће бити објављиван на сајту школе.

Посебан распоред направљен је за ученике средњих стручних школа који имају вјежбе или практичан рад код послодавца.

-Вјежбе ће бити организоване у школи у за то посебно предвиђеним учионицама и кабинетима и у групама не бројнијим од 14. Практични дио, велики број ученика обављаће код послодаваца.

Када је ријеч о дуалном образовању, до 20. октобра биће познат списак послодаваца али и нових ученика који улазе у овај програм.

-Прошле године у дуалном образовању била су 24 ученика. Само један послодавац нам је сада отказао и то за ученике на трећој години када они имају одређену накнаду од послодавца. Искрено сам захвалан свим послодавцима који упркос свему преузимају наше ученике. Остаје да до 20. октобра потишемо уговоре и буде позната листа и послодаваца и нових ученика који улазе у овај програм, казао је директор Драгићевић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close