Култура

POČINJE V MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA HERCEG NOVI

Horovi iz pet zemalja učestvuju na V Međunarodni festivalu horova, koji u našem gradu organizuje NVO “Fortuna”, a otvaranje je večeras (petak, 20. septembar) u 19:00 sati u dvorani “Park”, umjesto u amfiteatru pored nje.

Manifestacija čiji je cilj afirmacija horskog pjevanja je kontinuitetom i kvalitetom potvrdila svoju opravdanost, smatra predsjednica NVO “Fortuna” i direktorica festivala Nada Karadžić.

– U želji da obogatimo ponudu kulturnih sadržaja u našem gradu, prije pet godina smo pokrenuli Međunarodni festival horova Herceg Novi, jedinu manifestaciju ovog tipa u Crnoj Gori, a sve sa ciljem da afirmišemo i njegujemo horsko pjevanje koje je nepravedno zapostavljeno kako u našem gradu, tako i u našoj državi. Iako se održava u postsezoni, činjenica je da festival uspijeva da traje pet godina u kontinuitetu, što pokazuje opravdanost ovog kulturološkog projekta.

Članovi žirija su eminentni međunarodni dirigenti, a festival je takmičarskog i revijalnog karaktera.

– Nastupe horova ocjenjivaće stručni žiri koji čine Žana Sosnovska iz Ukrajine,  Jasenka Ostojić iz Hrvatske, Dragana Jovanović iz Srbije i Ognjen Bomoštar iz Bosne i Hercegovine. Po pravilniku festivala za najbolji hor je predviđena novčana nagrada – laureat, koja iznosi 500 eura. Na peti jubilarni festival prijavilo se 14 horova koji nam dolaze iz Slovenije, Ukrajine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, uz gostujući hor “Khorikos” iz Amerike, koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala. Kako saznajemo prije nekoliko dana hor “Khorikos” je pobijedio na 54. Mokranjčevim danima u Negotinu, a nihov dolazak na naš festival svakako će doprinijeti da budemo bolje pozicionirani na mapi evropskih horskih festivala, poručila je Karadžić, ističući da je riječ o izuzetnom kulturnom, muzičkom i duhovnom događaju.

Na svečanom otvaranju nastupiće dječji hor “MoReMi” iz Kijeva, kamerni crkveni hor “Sveti Pantelejmon” iz Velesa, mješoviti horovi “Pannonica” iz Zrenjanina i “Arhivox” iz Ljubljane i kamerni hor “Khorikos” iz Njujorka. Sutra u 10:00 sati u dvorani “Park” počinje takmičenje dječjih i omladinskih horova, a od 14:30 i u kategoriji muških, ženskih i mješovitih horova odraslih. U crkvi Svetog Jeronima sutra u 17:00 sati počinje koncert duhovne muzike, na kome će nastupiti horovi kamerni horovi “Sveti Pantelejmon” i “Khorikos”, kao i ženska vokalna grupa “Mezzo” iz Novog mesta. Proglašenje rezultata takmičenja i dodjela diploma, uz druženje i prigodan muzički program, planirani su od 19:00 sati u amfiteatru iza dvorane “Park”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close