ДруштвоКултура

POČINJU 33. DANI MUZIKE: ANSAMBL PRIMA VISTA, FLAUTISTKINJA HJANGĐONG PARK I DJELA HAJDNA, MOCARTA I MERKADANTEA NA OTVARANJU FESTIVALA

Herceg Novi ljeti postaje, dio evropske pa i svjetske kulturne scene, a tome nesporno doprinosi i Međunarodni festival „Dani Muzike“  . Uz  33. rođendan, „Dani muzike“  tokom deset dana, na šest koncerata predstavljaju 15 renomiranih umjetnika  među kojima su i  članovi gudačkog  ansambla  “Prima Vista” iz Varšave sa istaknutom flautiskinjom iz Južne Koreje, Hjanđong Park. Na otvaranju festivala, sutra  (nedelja) u 21 i 30 u Dvorani Park festivalskoj publici biće ponuđen izbor djela  Hajdna, Mocarta i Merkadantea.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/Dani-muzike-Herceg-Novi-publika-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Poznati poljski kamerni ansambl (Kšištof Bzovka, violina, Pjotr Novicki, viola  i Zbignjev Kšiminski, violončel) ubraja se  u renomirane svjetske gudačke sastave, njegujući repertoar djela Hajdna, Mocarta, Betovena, Šuberta, Dvoržaka, Borodina i Šimanovskog. Svoje nastupe posvećuje i salonskoj muzici pisanoj u 19. i 20. vijeku, svirajući u poznatim koncertnim dvoranama Varšave, uključujući sale Kraljevske palate i Nacionalne filharmonije “Lazienki Park”, Galeriju “Zacheta”, Salu “Vitold Lutoslavski” Nacionalnog poljskog radija, Palatu “Belvedere”. U obe formacije, i kao trio i kvartet, ansambl učestvuje na festivalima širom Poljske, a ostvario je i uspješne koncertne turneje u Njemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu, Maleziji, Singapuru, Kini i Južnoj Koreji. Članovi trija „Prima Vista“ su visoko cijenjeni i kao studijski muzičari. Učestvovali su u snimanju filmske muzike (autora Prajsnera i Debskog), kao i brojnih kompakt diskova priznatih domaćih i stranih džez muzičara, od kojih je sedam nominovano za prestižnu nagradu “Fryderyk” poljske izdavačke industrije. Tri su osvojila ovo značajno odličje, a dva CD – a su dobila i priznanje “Platinum Disc”. Svi članovi sastava redovno predaju kao gostujući profesori u okviru Ljetnjih akademija u japanskom gradu Tojama i na Univerzitetu “Suwon” u Južnoj Koreji. Od maja 2003, Kvartet, odnosno Trio “Prima Vista” djeluje kao ansambl posebnog statusa u sklopu organizacione strukture Varšavske kamerne opere.

Umjetnički direktor Dana muzike je Novljanin,  proslavljeni crnogorski pijanista Boris Kraljević, producent JUK Herceg Fest, pokrovitelji su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture Republike Crne Gore, a sponzor Hunguest Hotel Sun Resort.

Nakon sutrašnjeg otvaranja festivala naredni koncert zakazan je za 12. jul, takođe u Dvorani Park a nastupiće trio Prima Vista sa odabranim repertoarom Mocartovih djela.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close