Култура

PODRŠKA FILMSKOG CENTRA SRBIJE ZA MARINOVIĆEV FILM “ŽIVI I ZDRAVI”

Film “Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića iz Herceg Novog dobio je podršku na konkursu Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Upravni odbor Filmskog centa Srbije usvojio je predloge konkursnih komisija za dodjelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, i to u nekoliko kategorija, saopštili su iz Filmskog centra Crne Gore.

Кomisiju Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija, činili su Stefan Orlandić (predsjednik), Mladen Matičević, Igor Turčinović, Milica Zarić i Maja Todorović.

– Reditelj i scenarista Ivan Marinović se, kao i u prethodnom filmu “Igla ispod praga”, bavi ljudima i miljeom iz kog i sam potiče, i koristi ga na nabolje mogući način kako bi ispričao dirljivu i duhovitu priču koja se nenametljivo bavi savremenim i sveprisutnim problemima. Pri tom ne podilazi tipično festivalskim ukusima, niti pokušava da ’jeftinim’ humorom privuče publiku, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju komisije.

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija podržani su i dugometražni igrani filmovi: “Balur” reditelja Oktava Chelarua, “Garbura” reditelja Josipa Žuvana, “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice i „Snijeg i medvjed“ reditelja Selcena Erguna.

“Živi i zdravi” projekat je produkcijskih kuća Adriatic Western (CG) i Sense Production (SRB), koji je ranije podržan na konkursima Filmskog centra Crne Gore za razvoj scenarija i razvoj projekta. Takođe, projekat je dobio specijalno priznanje na CineLink koprodukcijskom marketu u okviru Sarajevo Film Festivala, podršku SEE Cinema Network-a, te osvojio nagradu Krzysztof Kieslowski ScripTeast za scenario, tokom Kanskog filmskog festivala, podsjećaju iz Filmskog centra Crne Gore.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close