Друштво

ПОЉСКА ТРАЖИ ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦА ЗА ЊЕНЕ ТУРИСТЕ

Амбасадор Пољске Артур Дмоховски посјетио је Привредну комору Црне Горе и са предсједником Властимиром Голубовићем разговарао о могућностима унапређења економске сарадње двије земље.

Фокус је био на туризму у условима корона кризе. Према амбасадоровим ријечима, интересовање пољских туриста и туроператора за Црну Гору је веома велико и неопходно је што скорије отворити границе за посјетиоце из ове државе.

-У 2019. години забиљежен је рекордан број туриста из Пољске у Црној Гори. Они веома цијене љепоте ваше земље и мора. Корона криза може бити и шанса за црногорски туризам јер милиони Пољака, који обично љетују у Француској, Италији, Шпанији, сада тражи алтернативну дестинацију – рекао је амбасадор Дмоховски.

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација у Пољској веома добра, са 30 обољелих на 100.000 становника. Само у једној регији Пољске се биљежи значајан број случајева, док су остале регије малтене без короне.

Предсједник Коморе Голубовић изразио је очекивање да ће ускоро бити повољних вијести за долазак пољских туриста у Црну Гору.

Искрено се надам да ће се убрзо створити услови да већ 1. јула крену први летови из Пољске за Црну Гору – казао је Голубовић.

Амбасадор је нагласио да је пољска економија најмање погођена кризом у ЕУ. Привредници и инвеститори из ове државе желе да се упознају са привредним потенцијалима Црне Горе и могућностима успостављања партнерстава на конкретним пројектима.

Предсједник Голубовић сматра да простора за сарадњу има нарочито у енергетици, дрвопреради и аграру, те преношењу пољског “know-how” у овим областима. Криза је, нагласио је он, указала да је потребно реформисати економију и са услуга фокус пренијети на производне дјелатности.

-Диверсификација је неопходна црногорској економији и отвориће бројне прилике за сарадњу са пољским привредницима – сагласио се амбасадор.

Саговорници су оцијенили да би током 2021. године требало оранизовати пословни форум са билатералним сусретима привредника двије земље, а да могућност успостављања контакта постоји и на планираном мултилатералном скупу чланова Вишеградске групе и Коморског инвестиционог форума Западног Балкана.

Предсједник Голубовић позвао је амбасадора Пољске Дмоцхоњског да учествује у раду 10. јубиларне Конференције о економији у организацији Привредне коморе, која је планирана за 15. децембар 2020. године.

У раду састанка учестовала је савјетница предсједника Коморе др Нина Дракић, секретарка Одбора удружења турзима и угоститељства у Привредној комори Сања Марковић и Ивона Вујисић, експерт за организационе послове и медије у Амбасади Републике Пољске у Црној Гори.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close