Туризам

ПОЉСКИ МЕДИЈИ: ЦРНА ГОРА ДЕСТИНАЦИЈА ЧИЈА ЉЕПОТА ОДУЗИМА ДАХ

Пољски угледни недељник „Газета“ препоручио је Црну Гору као дестинацију чија љепота одузима дах, а коју поред већ познате обале чине и национални паркови и планине, које заузимају већи дио земље.
Ауторка чланка, Малгорзата Кубалска, посебну пажњу је посветила националним парковима Ловћен, Скадарско језеро, Проклетије, Биоградска гора и Дурмитор.
„На свега шесдесет километара удаљености од Подгорице, налази се Ловћен, у ком се укрштају медитеранска и континентална клима, што је допринијело стварању јединствене флоре. Ово је мјесто које је често незаобилазно на путу за Котор. На једном од највиших врхова парка и самог планинског вијенца – Језерском врху – налази се маузолеј владике Петра ИИ Петровића Његоша, одакле се пружа предиван поглед, између осталог, баш на Бококоторски залив“, наводи се у тексту.
Љубитељима природе Кубласка препоручује да посјете и Национални парк Скадарско језеро.
„Ово веома импресивно највеће језеро Балканског полуострва проглашено је националним парком 1983. године. Најпопуларнију туристичку атракцију овог пређела представља крстарење по језеру, током кога можете посматрати занимљиве биљне и животињске врсте, укључујући пеликане, корморане, корњаче и разне водене биљке“, пише у чланку.
У наставку текста, ауторка препоручује посјету Проклетијама које су, како наводи, један од најстаријих масива у Европи који последњих година привлачи све више посјетилаца.
„У парку се налази и највиши планински врх у Црној Гори – Зла Колата (2534 мнв), као и шармантна долина Гребаје, одакле води већина пјешачких и планинарских стаза“, наводи Кубласка.
Као чаробна мјеста у Црној Гори она описује и националне паркове Биоградска гора и Дурмитор.
„Биоградска гора је, уз Бјаловјешку шуму у Пољској, једна од неколико прашума у Европи, док се Национални парк Дурмитор налази на УНЕСЦО листи свјетске баштине. За име парка се сматра да води поријекло од италијанске ријечи “dormire” (спавати), као и од келтске ријечи “dur mi tor” (вода из планине)“, пише Кубласка.
Ове зиме црногорске ски центре посјетио је и чувени пољски влоггер, Карол Њернер, који се може похвалити да је Црну Гору упознао у свим годишњим добима. Ипак, по његовом мишљењу, најљепши дио Црне Горе за њега је Дурмитор, гђе је започео овогодишњу пустоловину. Врхунац овогодишње авантуре за њега је било искуство Виа Феррате на Дурмитору.
Карол је на влогу, доступном на линку https://www.youtube.com/watch?v=OmF-g9JB3-A, детаљно и сликовито приказао понуду црногорских зимских центара Колашина и Жабљака.

.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close