Друштво

ПОМОРЦИ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ И ПРЕКО ДРЖАВА „ЗЕЛЕНОГ КОРИДОРА“ НЕ МОРАЈУ У КАРАНТИН

Поморци који се искрцавају у земљама са стопом активно обољелих мањом од 25/100 000 становника и до Црне Горе путују преко држава које такође испуњавају исти услов, по уласку у државу не морају у карантин или самоизолацију. Сви остали поморци су у обавези да по доласку седам дана проведу у институционалном карантину, наведено је у саопштењу Националног координационог тијела.

У складу са резултатима састанка предсједника Владе и чланова НКТ са представницима Уније помораца Црне Горе одржаног у недјељу одлучено је да нашим поморцима који се враћају у Црну Гору буду олакшане мјере институционалне изолације имајући у виду чињеницу да су они на бродовима већ провели одређено вријеме у изолацији.

Поморци који се искрцавају у државама са стопом активних случајева нижом од 25/100.000 становника и долазе преко те државе или преко других држава које такође имају стопу активних случајева мању од 25/100.000 становника (тзв. „зелени коридор“) по доласку у Црну Гору не морају да иду у карантин нити у самоизолацију. Према процјени надлежног епидемиолога, а у складу са одредбама Закона о заштити становништва од заразних болести, по потреби могу бити узорковани и тестирани на нови коронавирус.

Поморцима који се искрцавају у државама са стопом активних случајева нижом од 25/100.000 становника, а у транзиту пролазе или након искрцаја бораве у државама које имају више од 25 активних случајева на 100.000 становника по доласку у Црну Гору се смјештају у институционалне карантине у трајању од седам дана након чега се могу пребацити у кућну самоизолацију до истека 14 дана након повратка. Тестирање на нови коронавирус ће се обавити или у карантину или у самоизолацији.

Поморци који се искрцавају у државама са са стопом активних случајева вишом од 25/100.000 становника, без обзира на то које ће државе посјетити у транзиту до Црне Горе, смјештају се по доласку у Црну Гору у институционалне карантине у трајању од седам дана након чега се могу пребацити у кућну самоизолацију до истека 14 дана након повратка. Тестирање на нови коронавирус ће се обавити или у карантину или у самоизолацији.

Констатовано је да су НКТ и Влада у досадашњем раду спровели низ активности како би омогућили нашим поморцима долазак у Црну Гору, када је било потребно и транзит преко трећих држава, као и укрцај на стране бродове. И данашња мјера према нашим поморцима резултат је разумијевања тешког посла којим се баве – констатовано је на сједници уз ријешеност да се појединачни случајеви кршења правила у карантинима, какви су се догађали, буду процесуирани одлучно и ефикасно.

Омбудсман

Заштитник људских права и слобода Црне Горе Синиша Бјековић, који је на позив присуствовао сједници, честиато је Националном координационом тијелу на досадашњем успјешном раду који је резултирао ниским стопом инфекције и смртности и високим нивоом заштите живота и здравља наших грађана и странаца који бораве у Црној Гори. Омбудсман је информисао НКТ о свим својим активностима у вези са епидемијом коронавируса, које укључују комуникацију са грађанима, обиласке карантина и анализу донијетих мјера.

Заштитник људских права и слобода је саопштио да у тим смислу нема примједби на рад НКТ-а и указао на потребу посебне сензитивности у наставку рада како не би дошло до неједнаког поступања према лицима.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close