Економија

ПОРЕСКА УПРАВА ЦГ: НАПЛАТИЛА У МАЈУ ОКО 79 МИЛИОНА ЕУРА

Пореска управа је током маја 2020. године остварила бруто наплату од 78 милиона и 833.543,99 еура, што је за 8 милиона еура (9%) мање него у истом периоду прошле године, као посљедица економске кризе настале пандемијом заразне болести  COVID 19.

Како је саопштено из Пореске управе Црне Горе, од  почетка године забиљежили су приходован бруто износ од 429 милиона и 616.561,49 еура.

Најзначајније смањење наплате забиљежено је код пореза на доходак физичких лица и доприноса за обавезно социјално осигурање, и то од око 6 и по милиона еура у односу на прошлу годину.

С друге стране, наплата пореза на додату вриједност и даље биљежи тренд раста у односу на остварење из прошле године, те је током маја по том основу наплаћен бруто износ од 19 милиона и 772.513,83 еура,што је милион и по еура (8,5%) више , него у мају 2019. године.

Упоређујући остварење наплате у априлу и мају, када велики број привредника није пословао или је пословао у ограниченим условима и капацитетима, треба нагласити да је у мају остварена наплата за 10 милиона еура изнад остварења из априла.

 Такође, наплата пореза и доприноса на зараде запослених, код којих је забиљежен најдрастичнији пад наплате, током маја била је за 10 милиона еура изнад остварења по овом основу у априлу.

Наведени подаци резултат су Владиног програма за подршку привреди у виду субвенционирања дијела бруто зарада запосленима, кроз који је током маја у државни буџет уплаћен износ од преко 6 милиона еура по основу пореза на доходак физичких лица и доприноса за обавезно социјално осигурање, као и стабилизације епидемилошке ситуације у другој половини мјесеца маја.

Треба нагласити да од почетка 2020. године укупна бруто наплата износила је 429 милиона и 616.561,49 еура, што је 14 милиона еура (3%) мање него у истом периоду 2019. године, али и 29 милиона еура (7%) више него у 2018. години.

 Имајући у виду да су се окончањем епидемије стекли услови за стабилизацију црногорског тржишта и почетак љетње туристичке сезоне, као и да је Владин трећи пакет мјера нарочито усмјерен на подршку развоју привреде, Пореска управа очекује да ће исто имати позитиван одраз на остварење наплате у наредном периоду, те да ће активности на праћењу туристичке сезоне резултирати високим степеном поштовања пореских прописа од стране привредника, саопштено је из Пореске управе Црне Горе. 

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close