ДруштвоКултура

PORTUGALSKI “FADO IBERIA” I IZLOŽBA ZA POČETAK 12. GUITAR ART SUMMER FESTA

Na drugoj konferenciji za novinare pred početak 12. GASFa  učestvovali su  predstavnici pokrovitelja festivala – sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo, direktor Turističke organizacije Pavle Obradović, direktorka hotela „Sun resort“ Rita Lukač i izvršni direktor Guitar art summer festivala Boško Radojković.
Boško Radojković je  istakao da ovaj festival koji već ima zavidnu tradiciju, uz podršku grada, ima i svijetlu budućnost.
– Nastavljamo da se razvijamo na pravi način, medijski pokrivamo celu Crnu Goru, a sa programom zaista prevazilazimo neke okvire sa kojima smo krenuli pre 12 godina. Vidimo svetlu budućnost i srećan sam zbog toga što i Opština i publika, i kulturni poslenici i oni koji žive i rade ovde i dalje GASF prepoznaju kao prijatelja, partnera i sastavni deo kulture ovoga grada, poručio je Radojković dajući riječ onima bez kojih ovaj festival apsolutno ne bi bio moguć – predstavnicima Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo je reklla da je, podržavajući organizaciju festivala, Opština Herceg Novi još jednom potvrdila da će, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, vrednovati kvalitet. Ona je naglasak stavila na prateći program festivala, prvenstveno na izložbu posvećenu južnoameričkom „Šopenu gitare“, paragvajskom gitaristi i kompozitoru Augustinu Bariosu Mangoreu.
– To je jedinstvena prilika da Novljani i svi posjetioci našeg grada vide 42 fotografije na kojima je oslikan život i rad ovog umjetnika. Drugi dio, za koji bih rekla da je i suštinski, jesteobrazovni dio ovog festivala. Gitara je najpopularniji instrument na svijetu i kao takav traži stalno usavršavanje. Stoga i raduje činjenica da u okviru ovog festivala imamo kreativni kurs koji je namijenjen onima koji su zainteresovani za gitaru kao instrument a nisu profesionalci, i master klas koji je namijenjen prije svega profesionalcima. Ovo naglašavam iz prostog razloga što ako ne radimo na tom instrumentu, na samom obrazovanju svih zainteresovanih, kako ćemo onda govoriti o organizaciji nekih budućih festivala, zaključila je Zambelić – Pištalo.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradovićje pozdravio je sve učesnike, a posebno organizatore GASF.
– Oni već 12 godina rade izuzetno dobar posao za turističku ponudu Herceg Novog, svake godine je festival sve bolji i bolji, nadam se dugogodišnjoj saradnji i želio bih da se ovo nastavi na duže staze.

Rita Lukač, direktorica hotela „Sun resort“ koji je prijatelj festivala, izrazila je zadovoljstvo što su opet pomogli festival, i naročito što će ove godine i kod njih biti organizovana tri koncerta što znači da je i ovaj hotel jedno od mjesta GASF. Ona je poželjela dobrodošlicu i prijatan boravak učesnicima, pozvala Novljane i goste na koncerte i zahvalila organizatorima što je „Sun resort“ dio kulturnog programa ovoga grada.

U drugom dijelu konferencije za novinare govorili su predstavnica ambasade Portugala u Beogradu i članovi portugalskog sastava „Fado Iberia“, koji će večeras otvoriti GASF.
Grasa Kosta Masedo je rekla da je prvi put u Herceg Novom i da je prijatno iznenađena ljepotom grada i obale, istakavši da ovo nije prvi put da portugalska ambasada sarađuje sa festivalom ali da ove godine njeno učešće ima poseban značaj.
– Proslavljamo desetu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom tako da je ovaj koncert posebno organizovan u čast tog jubileja. Predstavićemo fado muziku, kao glavni izraz portugalske kulture koji spada u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO- a čine ga karakterističan spoj glasa i gitare.

Gitarista Manuel de Oliviera je rekao da će ovo biti prvi zajednički koncert sa Kristianom Aguas, kao „Fado Iberia“. On je i samouki kompozitor, a stvara pod uticajem džeza, potugalske i flamenko muzike i mediteranskog zvuka.
– Pokušali smo da napravimo neku fuziju ovog jedinstvenog izraza Iberie miješajući flamenko i fado zato što imaju isti osjećaj i ambijent. Želim da zahvalim organizatorima što su nas pozvali i što nam je ukazana čast da našim koncertom obilježimo jubilej diplomatskih odnosa Portugala i Crne Gore.

Program festivala u preostalih pet dana je predstavio Boško Radojković.
– Sutra prvi put na Kanli kuli akustična varijanta velikih hitova „Parnog valjka“, a u četvrtak – 17. avgusta vraćamo se na „Trg od muzike“ gdje nastupa „Sensartika trio“. To je vrlo neobična kombinacija kada je riječ o Sonji Kalajić koja svira na pravoj testeri, kao i na violini u kombinaciji sa duvačkim instrumentima i gitarom. U petak imamo takođe poznati duo gitare i glasa iz Podgorice „Vox2feel duo“, a posle njih, 19. avgusta, po prvi put imamo simfonik flamenko. To su braća Linares iz Kordobe koji predstavljaju jednu sjajnu kombinaciju mešavine tradicionalnog flamenka sa instrumentima simfonijskog orkestra tako da će oni, pored gitare, perkusija i glasa, imati imati i violu i čelo i obou, i to će biti jedinstvena prilika da građani Herceg Novog prvi put čuju tu vrstu simfonik flamenka, koja se inače vrlo retko izvodi. Na svečanom zatvaranju festivala je 20. avgusta nastupiće stari poznati hitmejkeri Vlada i Bajka koji nam dolaze sa programom koji je premijerno izveden pre otprilike dva meseca u Sava centru, to je zaista bilo sjajno, veče posvećeno Sajmonu i Garfanklu. Oni su ustvari bili motivacija Vladi i Bajki pre mnogo godina da oni kao studenti osnuju taj duo i da sve ove godine polako stvaraju nezaboravne hitove. Tokom pet narednih dana mi ćemo u Muzičkoj školi svakog prepodneva imati radionice i časove za ove dve grupacije naših đaka koje dolaze. Izložba u galeriji „Sue Ryder“ će biti otvorena večeras u 20 sati; to će biti retrospektiva života i rada Augustina Bariosa Mangore, jednog od najvećih svetskih i paragvajskih gitarista i kompozitora.

Fotografije: Nebojša Nišić

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close