ИздвојеноКултура

PORUKE DEJANA ĐONOVIĆA, LAUREATA FESTIVALA “POD STAROM MASLINOM” – “POMIRI NAS STARA MASLINO” I “RADUJ SE”

Laureat Festivala dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod starom maslinom“  je Novljanin, pjesnik, glumac, kompozitor i scenarista  Dejan Đonović. On je nagrašen za  ukupno stvaralaštvo za djecu, a prema ocjeni žirija Festivala, nedvosmisleno je da je svojim radom i predanošću najmlađoj publici ovu nagradu Đonović zaslužio i ranije.

Dr Milun Lutovac predjsednik žirija u obrazloženju se osvrnuo i na Đonovićevo porijeklo:

-Uspjesi, ugled i nagrade nisu uticali da se Dejan Đonović ne pridržava onog čuvenog Sezanovog savjeta “Čitajmo prirodu!“, što najbolje ilustruje pjesnikov rani dug crmničkoj simfoniji boja koju ističe u svojoj biografiji.“

Plaketu festivala  Đonoviću je uručio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, i izrazio nadu da će se pjesnik i dalje rado vraćati Staroj maslini:

-Ja sam ubijeđen da ćete vi i dalje pronalaziti dijete u sebi, da ćete biti jednako nemirni, nestašni, ali uvijek i nasmijani, i da ćete se Festivalu uvijek sa zadovoljstvom vraćati, zaključio je Raičević.

Đonović je  prisutne pozdravio pjesmom Pomiri nas Stara maslino. Ona je potom  kao poruka u boci zaplovila Jadranom u daleki svijet.

Direktor Kulturnog centra Bar, Erol Marunović, uručio je laureatu 33. Susreta umjetničku sliku i novčanu nagradu, a najmlađi učesnici Festivala Nikolina Lukšić i Luka Vujović okitili su pjesnika vijencem od maslinovih grana. Polaznici dramskog studija „Scena“ iz Bara govorili su odabrane Đonovićeve stihove.

O ukupnom stvaralaštvu laureata govorila je Svetlana KalezićRadonjić,književnica, doctor filoloških nauka, esejista i književna kritičarka. Njena najuža struka je vezana za književnost za djecu i omladinu, pa je Đonovića, istakla  kao perfekcionistu koji nijedan segment izdavaštva ne prepušta slučaju.

-Poznat kao autor koji veoma obraća pažnju na izgled svojih knjiga, što u eri vizuelnosti u kojoj živimo i naročito djelima namijenjenim predškolskom uzrastu koji inače računa  na verbo-vizuelni medij kao glavni, to nikako ne može biti nebitan detalj, izmežđu ostalog  je navela Kalezić Radonjić.

Uz  gitaru i pjesme, Đonović je kako to umješno čini svuda pa i na hercegnovskom Trgu od knjige  „razbio“ formu tradicionalne književne večeri i razgalio i  djecu i odrasle, pa je sve pomalo, kako je i sam rekao, ličilo na bajku:

-Prezadovoljan sam, pod stresom sam zaista veliko uzbuđenje, velika svečanost, velika čast. Sve što je večeras rečeno, sve što se uradilo, sve je bilo tako divno da mi je prosto na trenutak zaličilo na bajku, na neki drugi život. Ali ipak nije, ipak je to stvarnost i zaista sam srećan. Divno je biti na tom mjestu, divno je imati svoju maslinu, divno je znati da vaša poezija ostaje iza vas i da će neko da je čita, a najdivnije je ako je i voli, zaključio je Đonović.

 

Organizator festivala, Kulturni centar Bar, iskoristio je ovu svečanost kao priliku da se  zahvali  jednom od njegovih osnivača, i zasigurno najzaslužnijem za njegov razvoj crnogorskom glumcu Dragiši Simoviću:

-Zahvaljujem se na ovoj nagradi, ovo je lijepa pažnja i raduje me, ali želim da Dejanu Đonoviću, iskreno, sa sveg srca čestitam na nagradi koju je davno zaslužio,  zaključio je Simović.

U svom šarmantnom, lakom a opet ozbiljnom odgovoru Đonović je pjesmom  Raduj se  spustio zavjesu na 33. „Susrete pod Starom maslinom“.

Čestitamo!

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close