ДруштвоИздвојено

“ПОСЛОВНИ ПРОСТОРИ” КОД СОЛИТЕРА ЦРНА ТАЧКА ИГАЛА

У центру Игала, на 50 метара од Прве фазе Института „Др Симо Милошевић“ и 20-ак метара од хотела „Лајтхаус“ на платоу изнад некадашњег „Агрума“ , а сада “Ароме”, који је прије двије деценије био замишљен као савремени тржни центар, данас слика депоније, преноћишта за бескућнике и мјесто окупљања наркомана и алкохоличара.


На тој локацији површине од преко 1.500 м2 изграђено је прије 20 година више од 50 пословних простора. Тржни центар никада није заживио, објекат је мијењао власнике који судским спором покушавају да врате уложени новац. Читав простор претворен је у депонију, извор заразе који је постао ноћна мора станарима околних солитера. Предсједник МЗ Игало Зоран Савковић каже да једно туристичко мјесто не заслужује овакав простор и сматра да надлежни морају да овај проблем подигну на већу инстанцу да се простор очисти, дезинфикује и затвори како би био онемогућен улазак пролазницима.наводи и су радници “Чистоће” у неколико наврата чистили простор али с обзиром да је отворен наново је запрљан.

-Разочаран сам што ово гледам сваког дана. Ово је једно легло заразе. Шире се непријатни мириси. Унутра спавају бескућници, поломљена су стакла, смеће је свуда. Правно смо покушали све, обраћали се Општини, комуналној инспекцији али су и они немоћни јер је ријеч о приватном власништву –објашњава Савковић.
Власник објекта је била Црногорка коју је наслиједио Унипром, затим је објекат продат фирми Војислава Милошевића из Београда. Дошло је до спора јер нису исплаћена средства, власници пословних простора траже своје, а на суду је предмет дуже од 13 година, каже Савковић.

-Невјероватно је да један спор траје толико година. Не знам шта још треба да се уради да би суд донио одлуку. Ако не донесе ускоро коначну одлуку надам се да ћемо барем добити дозволу да овај простор затворимо и очистимо. Имамо еколошку државу и једно туристичко мјесто у чијем центру се налази еколошка бомба – казао је Савковић
Упркос вољи и иницијативи у Општини и Мјесној заједници су немоћни. Комшије, пролазници, туристи, трпе неописив смрад и стријепе од заразе и непријатних сусрета с онима који повремено бораве у том запуштеном простору. Предсједник Скупштине станара солитера чији улаз се налази на самом платоу непосредно уз девастирани објекат, Гордон Беко је огорчен.


-И моје комшије су у невјерици да овај проблем траје толико година и да се не може ријешити. Покренули смо и петицију коју су потписали и Игаљани али и они који живе у другим насељима јер је ово јако лоша реклама за град. И да је у питању периферија а не строги центар Игала требало би да се рјешава. Има старијих људи који се плаше да изађу, бука је увече несносна, ломе се флаше, окупљају се проблематични а повремено ту спавају и бескућници –каже Беко.
И његове комшије су у невјерици да се годинама проблем не може ријешити.


-Ово је црна тачка Игала, у коме је посљедњих година урађено много, уређено шеталиште, пијаца, паркови али не и овај проблем који је ругло Игала. Можда смо сви криви што ово предуго траје – сматра Рашо Мијушковић.

-Свашта се ту ради и није од јуче, каже станар оближњег солитера Раде Стевовић, и додаје да није ријеч о нечистоћи него о зарази.

Велика је срамота за град јер је простор претворен у јавну депонију, срамота је и што се имовински спор води годинама. нема смисла да нешто не може да се ријеши 20 година- рекао је мјештанин Предраг Вуковић.

Мјесна заједница Игало заједно са мјештанима покренула је петицију коју ће прослиједити санитарној и комуналној инспекцији како би заштитили здравље и уклонили извор заразе из њиховог окружења.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close