Култура

POSTAVKA KOJA JE PORTRET NOVSKIH GALERIJA

Mali salon hercegnovskih galerija svake godine ima drugu koncepciju, lani je bio naslovljen Treća dimenzija i posvećena vajarstvu, a ove godine je u fokusu pažnje gradskih galerija bio Portret. Na Salonu učstvuju pored gradske galerije „Josip Bepo Penković“ i Spa galerije Instituta Igalo koja je ove godine domaćin Salona i galerije Sju Rajder, Prijić, Katurić, Luča, Spinaker i Nebesko ognjište Koste Kilibarde.

U postavci su 34 rada a autori nekih portreta su znameniti umjetnici poput Jovana Bijelića, Cvetka Lainovica, Aleksandra Prijića, Milene Šotre, Mirka Kujačića, Uroša Toškovića, Bobana Ilića, Milića od Mačve, Naoda Zorića do mlađih stvaralaca i naših sugrađanki Anite Šimić i  Isidore Bigović ali i Nore Apolonio i Olivere Eraković . Najstariji portret u postavci je s početka 18. vijeka,  riječ je o liku žene nepoznatog autora. Znameniti su i među portretisanim  ličnostima, ali ponešto treba vidjeti i na izložbi.

Otvaranje Malog salona  najavljeno je za večeras u 19 sati u foajeu Dvorane Park.

U katalogu je tekst domaćina postavke, Galerije Spa koji potpisuje dr Zoran Paunović, a između ostalog bilježi da je ova galerija – prirodni nastavak  likovnosti koja je još prirodniji stanovnik Herceg Novog i samog Instituta. U vizijama projektanata zgrade Instituta locirano je to mjesto koje će umjetnosti nuditi kanal kojim stimliše namjernog i slučajnog prolaznika i istovremeno oplemenjivati sam prostor. Pozitivne silnice jednog vremena pokrenule su intenzitet izlaganja i u jednom trenutku Spa Galerija je postala DOBRO MJESTO, ispovjedaonica i hranilica duša, memento likovnom Herceg Novom i makar privremena alternativa nadirućem materijalizmu i konzumizmu…  Tekst je zaokružen rečenicom – ubijeđeni smo da će energija, tako provučena kroz više od pola vijeka likovne istorije Herceg Novog ići dalje, tražiti i nalaziti nove nosioce i nove projekte.

I Mali salon djelić je tog likovnog mozaika Herceg Novog, koji udružuje energiju i funduse novskih galerija i iznosi na svjetlost dana – najljepše iz njih.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close