ЕкономијаИздвојено

POTPISAN KONCESIONI UGOVOR ZA BRODOGRADILIŠTE BIJELA

Konzorcijum koji čine Adriatic Marinas i Damen potpisali su danas sa Vladom Koncesioni ugovor za Brodogradilište Bijela.  Završetak remedijacije, koja je povjerena francuskoj kompaniji Valgo,  se očekuje početkom 2020. godine, a konzorcijum će, tokom narednih 12 mjeseci, raditi na razvoju kompanije za remont i popravku superjahti.

Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine iznosi 20 miliona eura, pri čemu se koncesionar obavezuje da osigura adaptaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje brodogradilišne luke za obavljanje poslova savremene međunarodne luke sa naglaskom na izgradnju i opravku jahti i megajahti, čamaca za odmor i razonodu i sportskih čamaca u periodu od 30 godina. Iz Vlade su poručili da je zajednički strateški cilj u osnovi ovog projekta stvaranje nove održive i profitabilne djelatnosti sa potencijalom za budućnost, u okviru čiste i održive industrije.

Nova djelatnost, kako su saopštili,  se nadograđuje na viziju Vlade da transformiše zemlju u destinaciju za nautički turizam koja će biti aktivna tokom cijele godine. U skladu sa poslovnim planom na početku rada kompanije MYS planirano je 35 zaposlenih, a nakon isteka perioda od 5 godina 300 do 400 zaposlenih sa punim radnim vremenom.

Iz konzorcijuma Damen i Adriatik Marinas su poručili da se nadaju  da će  postići privremeni dogovor sa Vladom i kompanijom Valgo koja radi na izvođenju radova na remedijaciji, kako bi mogli da započnu ranije obavljanje remonta jahti na zapadnom dijelu lokacije u Bijeloj.

Te preliminarne aktivnosti bi, naglašavaju, mogle započeti već u zimu 2019/20. godine.

Koncesija za korišćenje brodogradilišne luke je data na 30 godina. Adriatik Marinas  i Damen su lani kupili dio infrastrukture bivšeg brodogradilišta za 2,65 miliona eura.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close