ИздвојеноПолитика

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ БУДУЋЕ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ

Лидери коалиција „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић, „Мир је наша нација“ Алекса Бечић и „Црно на бијело“ Дритан Абазовић на данашњој прес конференцији представили су принципе будуће власти. Црна Гора ће одговорно спроводити све међународно преузете обавезе, неће покренути поступак за измјену државних симбола нити повући признање независности Косова, неће бити реваншизма, преноси ФОС.

Коалиције За будућност ЦГ, Мир је наша нација и Црно на бијело дана 8.9.2020. закључују споразум: У име коалиције обавезујемо се:

  1. Да ће нова демократска власт у ЦГ одговорно спроводити све међународно преузете обавезе, јачати и унапређивати сарадњу са НАТО савезом и ЕУ.
  2. Да ће извршити потпуну деполитизацију кључних институција ради обезбјеђења борбе против криминала и корупције
  3. Поштовати Устав и неће покретати поступке са циљем промјене заставе, грба и химне
  4. Неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова
  5. Неће спроводити реваншизам
  6. Све законе доносити у складу са европским стандардима.

Кривокапић је изјавио да ће данашње потписивање споразума бити знак да смо кренули путем који неће бити промијењен као што спинују поједина средства информисања.

“Сваки од ставова ћемо појединачно образложити. Они представљају један нови однос у дјеловању партијских субјеката у Црној Гори”, рекао је Кривокапић.

Алекса Бечић казао је да споразум сам по себи говори више од било које њихове реченице.

“Историјски резултат пратила је и наша историјска изјава продубљена овим историјским споразумом. Споразум је најбољи одговор на све покушаја подметања, манипулација, стварања тензија и подјела. Он је потврда да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, процрногорска, програђанска… Спремна да служи Црној Гори и њеним грађанима. Нема промјене већ само јачања спољнополитичког пута Црне Горе”, истакао је Бечић.

Дритан Абазовић поручио је да је овај споразум највеће историјско достигнуће у Црној Гори у посљедњој деценији.

“Побједа је била историјска али тврдим да је споразум највеће историјско достигнуће у Црној Гори у посљедњој деценији. Овим се ставља тачка на сва питања која су у ЦГ и региону изазивала недоумице. Овај споразум је сачињен и на њемачком и енглеском језику и будућа влада ће имати подршку међународне заједнице”, рекао је Абазовић.

Све три коалиције упутиле су позив мањинским партијама да им се придруже у формирању нове власти.

ФОТО: ФОС МЕДИА

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close