Друштво

POTPISAN SPORAZUM: POVEĆANA IZDVAJANJA ZA STANOVE U PROSVJETI

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik sindikata prosvjete Zvonko Pavićević potpisali su novi trogodišnji sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, ukupne vrijednosti 2 100 000, odnosno 700 000 na godišnjem nivou. Sredstva za ove namjene u kontinuitetu su povećavana. Potpisivanju je prisustvovao i direktor zadruge „Solidarno“ Zoran Stanišić.

Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti, kazao je ministar Šehović.

-Danas smo potpisali sporazum na 2 100 000, odnosno 700 000 godišnje. Prema prethodnom sporazumu bila su predviđena ukupna sredstva od 1 800 000, odnosno 600 000 godišnje. Sporazum prije toga odnosio se na sredstva od 1 350 000 ukupno, odnosno 450 000 godišnje. Vlada je samo kroz posljednja dva sporazuma izdvajanja za ove namjene povećala za ukupno 750 000 eura. Uz nedavno dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, isplate jubilarnih nagrada, nagrade kroz Fond za kvalitet i talente i mnoge druge aktivnosti, cijenim da je vidan posvećeni odnos Vlade kada je riječ o rješavanju stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, te stambenoj politici koja je dugoročna i odgovorna, kazao je Šehović.

Pavićević je naglasio da je nastavljena dobra praksa u rješavanju stambenih pitanja posvjetnih radnika.

-Ove godine smo paketom pregovora sa Vladom i Ministarstvom povećali izdvajanja za ove namjene. Siguran sam da će naša zadruga to kvalitetno iskoristiti. Stambeno obezbjeđenje je goruće pitanje pored rasta zarada koji smo uspjeli da ostvarimo, ali koje i dalje treba da se povećava. Zajedno smo napravili neke dobre korake, i to kroz dijalog koji uvažava obje strane, a tako ćemo nastaviti i dalje. Ti koraci ne uključuju samo ovaj sporazum, već i nedavno dogovoreno povećanje plata, dogovore u vezi sa isplatama jubilarnih nagrada, Fond za kvalitet i talente i drugo, kazao je Pavićević.

Vlada je nedavno postigla i dogovor sa Sindikatom o povećanju zarada od naredne godine 9%, a 2021. godine 3% na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021. godine.

Ozbiljno i kvalitetno promišljamo o budućnosti države, te je kvalitet života prosvjetara neraskidivno povezan sa takvim pravcem djelovanja. Nemam sumnje da nas pak najveći pomaci tek čekaju, te da će učitelji, nastavnici i profesori, uz našu pomoć i podršku, potvrditi mjesto koje im je u društvu uvijek i pripadalo: mjesto među najboljima, zaključio je Šehović.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close