ДруштвоИздвојено

PRED MATURANTIMA KVADRILA I MATURSKA PROSLAVA, ALI I BROJNE OBAVEZE

Školsko zvono oglasiće u srijedu (16. maj) kraj nastavne godine za maturante SMŠ „Ivan Goran Kovačić“. Očekuju ih brojne obaveze u narednom periodu, a jedna koju sa nestrpljenjem očekuju je proslava maturske večeri koja je zakazana za 25. maj u Institutu „Dr Simo Milošević“.

Po lijepoj tradiciji škole, maturanti će u petak plesati kvadrilu, najavljuje direktor škole Momir Dragićević.

-Već 11 godina naši maturanti plešu kvadrilu na glavnom gradskom trgu. Danas imaju prvu, a u srijedu drugu generalnu probu, oprema je stigla i kao i prethodnih godina sponzor je Opština Herceg Novi, kazao je Dragićević.

Tačno u podne maturanti će zaplesati kvadrilu na trgu ispod novske Tore i tako biti dio manifestacije koja slavi mladost i zajedništvo širom Evrope.

Dodjela svjedočanstava je planirana 23. maja, objašnjava direktor Dragićević.

-U generaciji je 264 učenika. Oni koji nisu sa uspjehom završili školovanje biće upućeni na polaganje popravnih ispita 23., 24. i 25. maja.

Događaj kojem se najviše raduju i za koji se sa posebnim pijetetom pripremaju je proslava maturske večeri, koja će biti održana u petak 25. maja u Institutu „Dr Simo Milošević“, ističe Dragićević.

-Okupljanje maturanata je planirano na Belavisti u 19 časova, tradicionalni defile kroz grad će početi u 20 sati, a proslava u Institutu u 21 sat.

Učenike završnog razreda očekuje potom prijava maturskih ispita 31. maja, kako bi škola mogla da proslijedi Ispitnom centru informaciju ko je stekao pravo polaganja.

-Raspored ispita je istaknut na portalu škole i u holu kako bi učenici znali kada su im interni ispiti, odnosno oni koje organizuje škola. Oni su 21. aprila polagali prvi dio eksternog maturskog ispita iz CSBH jezika, kao i stručnog ispita. Drugi dio je 1. juna kada je planirano polaganje engleskog jezika, a 2. juna matematike. Ostale ispite učenici će polagati od 2. do 15. juna, dok će dodjela diploma biti obavljena najkasnije 22. juna. Godinama Ispitni centar i škole omogućavaju učenicima prijevremeno izdavanje diplome, zbog obaveza studiranja u ustanovama van obrazovnog sistema Crne Gore. To podrazumjeva da učenici potpišu izjavu o prihvatanju preliminarnih rezultata ispita kao zvaničnih bez prava na žalbu, a koju ćemo im ponuditi 31. maja. U tom slučaju diplomu će škola izdati 18. juna, objasnio je direktor Dragićević.

Maturanti završavaju školsku godinu dva dana ranije nego što je kalendarom Ministarstva prosvjete određeno, jer su, kako je objasnio Dragićević, godišnjim planom škole matursku ekskurziju realizovali dva dana prije početka nastavne godine.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close