Култура

PRED PUBLIKOM NA KANLI KULI SINOĆ FILM “ZVIZDAN”

Na konferenciji za novinare Hercegnovskog filmskog festivala koja je  održana danas u Mediteranskom zdravstvenom centru u ime ekipe filma „Zvizdan“, koji je sinoć prikazan u okviru takmičarskog programa na Kanli kuli, govorila je hrvatska glumica Nives Ivanković.  Film Dalibora Matanića višestruko je do sada nagrađivan, između ostalog nagradom žirija u zvaničnom takmičarskom programu Un Certain Regard 68, filmskog festivala u Kanu.

“Zvizdan” govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Filska priča obuhvata tri decenije, a smještena je u dva komšijska sela čija je istorija opterećena sukobima…

Simpatična i neposredna hrvatska glumica, dobitnica je Zlatne arene u Puli za sporednu ulogu u ovom filmu. Objašnjava da joj nagrade znače, ali da je najtačniji barometar da je glumac uradio dobar posao onaj, koji on osjeća u sebi, „onaj glumački barometar, kada unutra zna da je to, to“.

Poziv na Hercegnovski festival na koji prvi put dolazi, za nju je bilo prijatno iznenađenje.

-Imate dugu tradiciju filmskog festivala, već 30 godina. Ja inače pratim sve što se događa na kulturnoj sceni na području regije i svake godine pročitam o festivalu u Herceg Novom. Jako ugodno me iznenadio poziv i jako sam sretna. Prekrasni ste domaćini. Herceg Novi je prekrasan grad. Podsjeća me na Split u malom, arhitektura, ljudi, jezik… Moja je želja da iskoristim ovo, da prelijepu Crnu Goru upoznam i vidim.  Ovo je moj prvi dolazak na filmski festival u Herceg Novom, nadam se ne i posljednji-kazala je Ivanković.

Na konferenciji je priznala da nikada ne gleda filmove i serije u kojima glumi.

-Ništa ne gledam, ali nisam rijetkost među glumcima, ne gledam zato što mi je neugodno sebe gledati, sa jedne strane. S druge strane, radim u HNK u Splitu već 23 godine, i predstava je jedno živo tkivo koja se može mijenjati, koja se može oblikovati, popravljati. Međutim, kada nešto učinite na filmu ili televiziji to vam je za sve vijeke i vjekova, tako da možda i taj strah poslije ne želim sebi priuštiti, jer je to jedna varijanta kada je dobro živjeti u neznanju.  Ako nešto pogriješite ili mislite da možete bolje, to je strašno, tako da iz tih razloga ne gledam. I u Kanu na primjer, to nije bilo iznenađenje, kad smo rekli francuskom protokolu da ja ne mogu gledati film, oni su, najnormalnije reagovali,  jer puno glumaca ne može to napraviti. Ništa apsolutno ne gledam svoje-kazala je Ivanković.

O saradnji sa hrvatskim rediteljem Daliborom Matanićem, sa kojim prije filma „Zvizdan“ nije radila,  kaže da je bila odlična i da je za nju snimanje ovog filma veoma ugodno iskustvo.

-Glumci i reditelji su uvijek smrtni neprijatelji. Mislim da tu postoji ta tanka linija između ljubavi i mržnje. Dalibor me je pozvao, i moram priznati jedna lijepa saradnja valjda već dvoje zrelih ljudi. On je jedan od rijetkih reditelja koji apsolutno uvažava glumca. Matanić ima to, on je motivator, dobar je čovjek, ima dobru dušu, to glumci osjećaju i to je jedna vrsta zaštite. Nema negativnu energiju i onda je lako sa njim raditi. Mogu priznati da mi je „Zvizdan“ najmanje stresan posao u životu-zaključila je hrvatska glumica.

SELEKCIJA STUDENTSKOG FILMA: „NEBITNO, NIJE VAŽNO“

Student beogradskog FDU  Stefan Veličković, govorio je o svom filmu  “Nebitno, nije važno“, koji je prikazan u okviru selekcije studentskog filma. Studira montažu ali se u filmu „Nebitno, nije važno“  oprobao  u ulozi reditelja.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/stefan-velickovic.png’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

-Ovo je meni prvi festival na kome učestvujem, inače se školujem za montažera pa je sada ovo prvo iksustvo i sve je super. Kada sam gledao špicu učinilo mi se da je to katedra za montažu. Zadnjih par godina je postala praksa i da se studenti montaže okušaju u kratkom filmu,  imamo tu vježbu čiji je cilj dijaloška scena pet minuta i obično je u jednom prostoru. Mi smo odlučili da snimamo malo duže filmove, tako da su ispali pravi kratki filmovi-objasnio je Veličković.

Ideja za film, koji govori o besmislu života, kroz priču o Marku, koji pokušava da “sastavi kraj sa krajem”, dostavljajući picu, po riječima Veličkovića se rodila kada su svojeveremeno naručivali picu.

-Ukoliko dostava kasni više od 30 minuta ona je na račun onoga ko je isporučuje. Naravno da smo platili ali se tada javila misao da govorimo o besmislu života-kazao je Veličković.

Istakao je dobru saradnju sa glumcima, koji su pristali da rade bez honorara.

-Jako sam zadovoljan, Vučić Perović, recimo koji tumači glavnu ulogu je odličan, mislim da su svi dobro odradili posao-zaključio je autor.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close